srenhu
Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana

Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana

Osnivanje Zavičajnog kluba u Novom Bečeju inicirala je grupa ljudi, koji su pre toga sakupljali građu o prošlosti Novog Bečeja. Novi Bečej i Vranjevo spadaju u ona naseljena mesta koja imaju bogatu prošlost, ali su njihovi građani bili o tome slabo obavešteni. Posle Drugog svetskog rata u listu „Politika ekspres" br.7 od 26. juna 1964. godine novinar Đorđe Berar objavio je razgovor koji je vodio sa Radoslavom Stojšinom, tada nastavnikom u OŠ „Josif Marinković" o postanku Bečejske tvrđave. Stojšin mu je rekao da je došao do podataka da su prvo utvrđenje na tom mestu podigli Rimljani u II veku, za vreme cara Hadrijana.

Ovaj podatak je važan jer je kasnije, naš sugrađanin, Šandor Nađ, pričao autoru ovih redova, da je on, jedne godine, pri niskom vodostaju Tise, našao u temelju tvrđave rimske opeke. To je bilo pre izgradnje Brane na Tisi.

U listu „Naše novine" (lokalne) Radoslav Stojšin i novinar Dragan Mladenović objavljuju nekoliko članaka o prošlosti Novog Bečeja i Vranjeva: 15.10.1974. godine u rubrici „Tragovi prošlosti" objavljuju članak Bogatstvo Matejskog broda, sa fotografijom tog arheološkog lokaliteta, 16.10.1974. godine članak Arača znameniti spomenik, 28.10.1974. godine članak Novi Bečej u putopisima, naslov članka je Grad vrtova i vinograda, to je deo iz putopisa turskog pisca Evlije Čelebije, koji se odnosi na njegove utiske iz grada Bečeja (Novog Bečeja), zatim deo iz putopisa Kuniča iz 1825. godine. Taj njegov članak odnosi se na trgovinu žitom u 1779. godini.

Interesovanje za prošlost Novog Bečeja i Vranjeva počinje izdavanjem dve knjige: prva je bila Vojvodina znamenitosti i lepote, u kojoj su dati prikazi o većini opština u Vojvodini, a druga je bila knjiga Lazara Mečkića, Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju, objavljena 1989. godine. U prvoj knjizi o Vojvodini, nije bilo podataka o Novom Bečeju, ali je bilo podataka o Bečeju. U toj knjizi, gde se govori o Bečeju (u Bačkoj), piše se dosta o prošlosti N. Bečeja, kao da je to prošlost Bečeja (nekadašnji Stari Bečej).

Taj članak i namera da se 1988. godine obeleži 750 godina Novog Bečeja (tada se pošlo od 1238. godine, a kasnije je pronađen podatak iz 1091. godine), bili su povod da se spontano okupi grupa ljudi, koji će se sastajati u Radničkom domu i baviti sakupljanjem građe i podataka o Novom Bečeju. Da bi se legalizovali počeli su da deluju kao sekcija, pri tadašnjem Socijalističkom savezu radnog naroda Novi Bečej. 

Autor

Zavičajni klub

Datum

14 Januar 2007

Tagovi

Istorija, Ličnosti, Turizam

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...