srenhu
240 godina pošte u Novom Bečeju

240 godina pošte u Novom Bečeju

Karolj AndreNaselјe Novi Bečej nastalo je sa jugoistočne strane starog grada na Tisi i vuče korene još iz antičkih vremena - doba Rimlјana, a godina prvog pisanog pomena je 1091. pod imenom Bechej (Bechey). Prvi pisani pomen Vranjeva (tek kasnije dobija naziv Franjova –  Franyova) javlјa se 1717. godine, a naselјe je formirano iznad severoistočne strane starog grada na Tisi, 1726. godine. Vranjevo nikako ne smemo poistovetiti sa naselјem Arača, koje se u srednjem veku nalazilo oko crkve Arače iz XIII veka, mada mađarski živalј i danas Vranjevo zove Arač. Kao posebni politički subjekti, oba ova naselјa, Novi Bečej i Vranjevo, imala su kompletnu samostalnu administraciju, pa tako i poštu.

Bez obzira na to što su ova dva naselјa bila samostalna, a kasnije čak i zasebne opštine, njihovi stanovnici delili su istu sudbinu tokom XIX i u prvoj polovini XX veka. Poslednjih 150 godina granica između ova dva naselјa bio je jedan kanal koji se protezao od Tise, preko bare zvane Venecija, prema severoistoku. Taj kanal i danas postoji, prolazi kroz ulice i dvorišta novonastalih kuća.

Pouzdano se zna da je pošta u Velikom Bečkereku otvorena 1737. godine, sto godina ranije nego pošte u Srbiji, koja je otvorena 1840. godine, dok je u Novom Bečeju 1777. godine. Na jednoj karti iz 1778. godine poštanskim rogom su obeležena mesta koja imaju poštu. Tim znakom je označeno i naše mesto pod imenom Bechei (Bechei). Na današnjoj teritoriji Banata Veliki Bečkerek je prvi dobio (uveo) telegraf, i to 26. aprila 1858. godine. Banat dobija osnovnu telegrafsku mrežu, na koju su priklјučena i veća naselјa ovog područja, pa tako i Novi Bečej.


Lazaret u Turskom (Novom) Bečeju

Iz prošlosti Novog Bečeja

Novobečejski svetlopisci

Gedeon Rohonci

Autor

Karolj Andre

Datum

30 Decembar 2018

Tagovi

Istorija

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...