Plan će biti premašen

Ovih dana posetili smo Stolarsko zanatsku radnju „Stolar“ u Novom Bečeju i razgovarali sa poslovođom ove radnje Stanojem Pajić. U razgovoru smo saznali da ova mala zanatska radnja proizvodi građevinsku stolariju koju plasira širom zemlje. Svega 10 odsto od ukupne proizvodnje ostaje u Novom Bečeju dok se ostalih 90 odsto šalje za Novi Sad, Bečej, Požarevac, Kostolac i druga mesta. Najveći potrošač je Novi Sad prema kojem se uvek i na vreme ugovoreni proizvodi isporučuju bez ikakvih primedbi na proizvodnju.

„Materijal za naše proizvode, rekao je Pajić, nabavljamo preko trgovine na veliko iz Beograda, Bečeja i nekih mesta u Bosni. Što se tiče našeg plana mi ćemo ga ove godine prebaciti za oko 20% jer smatramo da plan od 60.000.000. – starih dinara prebacio za oko 10 do 15 miliona. U ovoj zanatskoj radnji je uposleno 35 radnika i službenika od kojih su samo dva učenika. Struktura zaposlenih je zadovoljavajuća tj. prema našim potrebama.“

Učenici koji rade u ovoj zanatskoj radnji nalaze se na školovanju u Jaša Tomiću i imaju nagradu za prvu godinu 10.000. – starih dinara i za drugu godinu 12.000. – starih dinara, stim što radnja plaća i njihvo školovanje kao i internat koji iznosi za svakog pojedinca 17.000. – starih dinara. Kada počne sa radom Škola učenika u privredi ovde u mestu smanjiće se troškovi oko školovanja učenika koji su do sada dosta veliki. Prosek ličnih dohodaka, u toku ove godine, je oko 40.000. – starih dinara što govori o vrlo skromnim mogućnostima ovog kolektiva.

Povezani članci