Jedno popodne u „platnenom selu“

Na samoj obali Tise, gde je nekada bilo igralište, prošle nedelje mogao se videti nesvakidašnji prizor. Kamp, sazdan od desetak šatora oko koga je uvek bilo živo.

Već šestu godinu učenici bočarske Osnovne škole provode ovde po nedelju dana u prirodi, uz igru, razonodu i sve ono što ide u korak sa boravkom u prirodi na domak reke koja pruža sve uslove kompletnog odmora.

Po pravilu to su učenici sedmog razreda koji uz simboliču uplatu provode ovde možda malo kratko vreme ali po svemu sudeći prijatno. Ovakva logorovanja uvek ostaju u sećanju i dugo se prepričavaju. Često postaju teme pismenih zadataka koje kasnije pišu učenici u školi.

Ovaj u našoj opštini usamljen slučaj čini nam se nalazi sva pedagoška opravdanja. Zainteresovali smo se kako ih organizuju bočarci i posetili njihov logor na Tisi.

Bilo je popodne,vreme užine na koju niko nije zakasnio.

Razgovarajući sa Žarkom Markušem, nastavnikom telesnog vaspitanja koji je ovde komandant logora, saznali smo da ovo vreme kraj Tise oni koriste uglavnom da bi se što je moguće više dece obučio plivanju, nažalost, vreme je kratko, te stoga je malo i njih koji mogu tako brzo savladati veštinu plivanja. Ipak, kao pokušaj ostaje vredan pažnje jer sa sredstvima sa kojima se raspolaže i to je mnogo.

Samo dve hiljade dinara uplatili su roditelji za šestodnevni boravak deteta u ovom kampu u pomoć je pritekao i opštinski odbor Crvenog krsta a ostatak sredstava obezbedila je školska zadruga. Od svega po malo i izašlo se na kraj, pa je deci obezbeđena prvoklasna hrana u pet obroka.

U ovom kampu sve se odvija prema dnevnom redu. Ustaje se u 6 časova, radi se fiskultura pa se tek onda doručkuje. Pre podne se provode u nekoj igri koja može biti i fudbal. Ukoliko vreme dozvoli popodne posle obaveznog odmora nastupi čas plivanja. Zatim sledi slobodno vreme koje se može provesti u gradu. U devet časova zamire žagor – logor spava.

Kada smo napuštali ovaj kamp kraj Tise zamislili smo se. To je šestogodišnje iskustvo iz koga se može po nešto korisno izvući. Bočarska osnovna škola sigurno ima malo sredstava stoga i male planove. Verujemo da u školi niko nije ni pomišljao da ovako letovanje izvede na moru. Ni trostruko veća cena ne bi bila dovoljna. Uostalom, zar Tisa ne pruža sve uslove za aktivan odmor? Da smo to pitali mališane iz Bočara verujemo da bi smo dobili potvrdan odgovor.

Povezani članci