Više javnosti u radu

Obućarska radnja „Pobeda“ spada u red manjeg broja kolektiva u našoj opštini koji će imati znatne teškoće oko uklapanja u nove privredne mere.

Ovo preduzeće koje broji pedesetak radnika ostvarilo je oko 100 miliona dinara bruto promet u prošloj godini. Svega šest režiskih radnih mesta zauzimaju neproduktivni radnici.

Jedan od bitnih faktora prilikom donošenja privredne reforme – javnost rada u ovom malom kolektivu nije sprovedena. Reforma nije objašnjena, ni na jednom skupu. Kako u upravi preduzeća kažu, radnici se ne interesuju za reformu već samo za svoje zarade koje nisu baš ni tako male, ali ni garantovane. Sve je ovde vezano za produktivnost.

Posle donošenja novih privrednih mera vrednost gotovog para cipela skočila je za 10 odsto i tako će ostati do kraja godine. Ono što još ostaje rešiće se na bazi produktivnosti rada. Kako kažu u upravi preduzeća, ono što je reforma donela već je ranije kod njih rešavano. Već su oni i ranije tražili rezerve u svom poslovaju. Ipak, postoji niz problema koje tereti ovaj kolektiv. To su svakako česta pomeranja cena, repro-materijala na tržištu koje im onemogućuje da se preračunavaju i veliki broj škart robe koja se javlja u proizvodnji uglavnom zbog lošeg domaćeg lepka. Jasnija situacija u kolektivu videće se tek nakon devetomesečnog obračuna.

Ono što hrabri, to je svakako činjenica koju podvlače u upravi, da će i posle ovoga višak radne snage ostati nepoznat ovom malom ipak vrednom kolektivu.

Povezani članci