Prvi decembar međunarodni je dan borbe protiv AIDS-a i kao takav tradicionalno se obeležava i u Novom Bečeju. Upravo tim povodom održana su dva predavanja za srednjoškolce u novobečejskom Domu kulture.

Prvo je na redu bilo predavanje doktora Aleksandra Svilengaćina koji je mladim Novobečejcima i Novobečejkama govorio o medicinskim aspektima AIDS-a i zaraženosti HIV virusom. Mladi su imali prilike da čuju nešto više o simptomima ove opake bolesti, lečenju, ali i situacijama u kojima je povećan rizik od infekcije. Doktor Svilengaćin je, po završetku predavanja, rekao: „Mladi su edukovani i upoćeni u ovu bolest, ali nikad nije zgoreg podsećati i raditi na prevenciji, jer je ona jedini efikasan metod da ne dođe do zaraze, pošto je, kao što znamo, AIDS neizlečiva bolest, naročito u ovoj osetljivoj kategoriji mladih u pubertetu koji stupaju u seksualne odnose i odaju nekim drugim vrstama rizičnog ponašanja. Oni su u principu ciljna grupa kojoj treba skrenuti pažnju, ne samo na AIDS, već i na mnoge druge situacije, kao što su seksualno prenosive bolesti, razne druge zarazne bolesti, neželjene trudnoće, maloletnička delikvencija i sve ostalo o čemu se nadam da ćemo ubuduće posvetiti veću pažnju, raditi na edukaciji i, naravno, na prevenciji“. Po okončanju njegovog predavanja, reč je preuzela Slavica Ranisavljev Kovačev iz novosadskog centra „Srce“ koji se bavi prevencijom samoubistava. Ona je novobečejskim srednjoškolcima govorila o psihološkim aspektima i problemima sa kojima se osoba zaražena virusom susreće u svakodnevnom životu. Ona je istakla da su ovakve edukacije izuzetno značajne, naročito za srednjoškolce. „Mislim da su srednjoškolci prvi put imali priliku da čuju način na koji se razgovara sa nekim ko je u patnji, sa nekim ko je HIV pozitivan, da osveste da to nije nešto što se dešava negde sa strane, već da je to nešto što se može desiti i njima ili nekom njima bliskom, kao i da na neki način budu spremni da reaguju u tim situacijama“ rekla je Ranisavljev Kovačev.

U petak je i u osnovnoj školi „Miloje Čiplić“ održano predavanje o prevenciji HIV-a i AIDS-a u organizaciji osnovne organizacije Crvenog Krsta Novi Bečej.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

  1. godine је izvršеnо оbјеdinjаvаnjе dо tаdа tri оpštinе, Nоvоg Мilоšеvа sа Bоčаrоm, Kumаnоm i Nоvim Bеčејеm.