Serija predavanja povodom 500 godina Reformacije u Domu kulture

U utorak, 31. oktobra, navršava se pet vekova od kada je Martin Luter zakucao 95 teza na vrata crkve u Vitenbergu označivši tako simbolični početak Reformacije katoličke vere i stvaranja novih, protestantskih denominacija.

Tim povodom, u galeriji “Selo” Doma kulture u Novom Bečeju, od 30. oktobra do 3. novembra održaće se pet predavanja o osnovima na kojima počiva luteranska vera i na značaju Reformacije danas. 

Predavanje održano je u ponedeljak, 30. oktobra, a prvi govornik bio je Jožef Šipoš, propovednik Hrišćanske adventističke crkve. Neposredno pre predavanja, Šipoš je objasnio o čemu je reč na prvom predavanju: “Posetioci će moći da čuju jedan od pet postulata Reformacije koji govori o Isusu Hristu, solus Christus. Odnosno, samo Hristos predstavlja osnovu svake istine i osnovu crkve i osnovu svake prave reformacije koja se odvija bilo na ličnom nivo, bilo na društvenom i crkvenom nivou”. On je istakao i da je Reformacija jedan od najznačajnijih istorijskih događaja, te da ako želimo da ostvarimo lični i društveni boljitak potrebno je da proučavamo principe na kojima je ona zasnovana. “Tim ljudima koji su sprovodili Reformaciju nije bilo uopšte bitno da li će time izgubiti svoj život. Suprotstavili su se najjačim silama onoga sveta. Uspeli su, sproveli su je i time uveli Evropu u jedan novi svetli vek” zaključio je Šipoš.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Vranjevu postojala pivara Herp Adolf Sörgyár Aracs? Zapošnjavala je pet radnika, a proizvodni kapacitet  joj je bio  228 hektolitara piva?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković