U subotu, 7. oktobra, Društvo pčelara Novi Bečej i udruženje voćara i vinogradara “Boemi” iz Novog Bečeja održalo je prvu manifestaciju pod nazivom “Jesen u mom sokaku”.

Naši sugrađani koji su se u subotu ujutru zaputili centrom Novog Bečeja imali su priliku da prisustvuju jednoj sasvim novoj, a, opet, prepoznatljivoj manifestaciji. Na potezu od Gimnazijske ulice, pa, sve negde do osnovne škole “Miloje Čiplić” postavljene su tezge i ozvučenje, izlagači su se okupili i prva “Jesen u mom sokaku” otvorila je svoja vrata posetiocima.

Program je zvanično otvoren u 10 časova, a otvaranju je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin. Ipak, ono što je mnogo više privuklo pažnju posetilaca bio je nastup najmlađih folkloraca kulturno-umetničkog društva “Bečarac” koji su na otvorenom izveli splet igara iz Mačve. Gromoglasan aplauz bio je najbolja nagrada mališanima koji su bili spremni da i po završetku poslednje igre nastave da plešu.

Na tezgama koje su za ovu priliku postavljene izloženi su i predstavljeni proizvodi novobečejskih pčelara koji pored meda obuhvataju i druge pčelinje proizvode. Udruženje “Boemi”, takođe, privuklo je, kao i uvek, dosta pažnje svojim širokim asortimanom proizvoda, a, posebno, domaćim vinom. Pored njih, svoje radove i proizvode predstavila su i različita zanatska udruženja i zanatlije.

Uz sve ovo, u dešavanje su se uključili i učenici i učenice osnovne škole “Miloje Čiplić” koji su različitim bojicama i flomasterima ispunjavali papire, a jedino ograničenje i smernica bilo im je da radovi moraju da se tiču jeseni, meda, pčela i voća.

Osim programa na otvorenom koji je trajao veći deo dana, Društvo pčelara organizovalo je i svojevrsno predavanje namenjeno, upravo, pčelarima. Prvi govornik bio je Radomir Vlačo, predsednik saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, koji je kroz formu tribine i razgovor sa učesnicima prezentovao značaj udruživanja pčelara kako u društva na lokalnom nivou, tako i u vojvođanski savez čiji je on predsednik. On je naglasio i da je izuzetno bitno povećati prepoznatljivost i raditi na marketingu, ali i da je Savez tu da bi u što većoj meri uticao na kreiranje politike prema pčelarima na nivou Pokrajine. Naši pčelari iskoristili su priliku da ga upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu kao što su krađe košnica, nelojalna konkurencija i nekontrolisano zaprašivanje biljnih kultura koje šteti pčelinjim društvima. Po završetku, Ivica Stojšin, predsednik društva pčelara Novi Bečej, uručio mu je zahvalnicu za učešće u programu manifestacije.

Osim Radomira Vlača, predavanja su održali i Hadži Zoran Jovanović koji je ogovorio o analizi meda i medonosnom bilju, kao i Saša Čolak koji je govorio o svojim iskustvima i zapažanjima u bavljenju pčelarstvom.

panel
5340
Članaka
panel
3849
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

08.11.2019. (15 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je meandar Biserno Ostrvo, u to vreme najveća okuka Tise, dug oko 23 km prosecanjem novog korita 1858. godine u dužini od 8,3 km postaje mrtvaja. Meandar na području Medenjača u dužini od 15 km postao je mrtvaja 1863. godine prosecanjem novog toka u dužini 3,2 km. Ali, je još dugo posle toga meandar korišćen kao glavni plovni put, a prosek postao rukavac. Zbog toga je 1900. godine prosek proširen, a meander zasipan i Medenjača praktično tek 1900. godine postaje mrtvaja.