U četvrtak, 10. avgusta, u okviru Leta u Avliji, letnjeg programa Narodne biblioteke u Novom Bečeju koji se održava u prelepom ambijentu dvorišta ove ustanove, nastupio je Trio Kovač koji čine čuveni muzičar, Đusi Kovač, njegova ćerka Kristina i njegov sin Viktor.

Pored porodice Kovač na scenu su izašli i članovi orkestra Radio televizije Vojvodine: Irena Žadanji (violončelo), Đula Tot (violina) i Šandor Žadanji (cimbalo), a tokom večeri pridružili su im se i novobečejski muzičari Janoš Pataki i Dragan Volkov Čoka, kao i Duško Kovač iz Čente. U dva sata muzike smenjivale su se poznate kompozicije domaće i strane muzike, raznovrsnih žanrova, ali prepoznatljivog kvaliteta u izvođenju karakterističnog za Kovača.

O popularnosti Kovačevih kao muzičara, ali i kvalitetu njihove izvedbe govori i činjenica da je dvorište Narodne biblioteke bilo krcato publikom željnom da čuju sinoćnji repertoar. Velike simpatije publike pobrali su i mladi Viktor i Kristina koji imaju samo osam, odnosno, trinaest godina, ali su već vešti izvođači koji pred auditorijum izlaze samouvereno i sa izuzetnim kvalitetom. Kristina svira klavir, a mladi Viktor, pomalo neobično, cimbalo. Interesantno je i da su oboje dece Kovačevih počeli svoje muzičke karijere svirajući bubnjeve.

Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, nije krila svoje zadovoljstvo što je ova institucija kulture u mogućnosti da ugosti Đusija Kovača i njegove prijatelje. “Izuzetna je čast svima zaposlenim u Narodnoj biblioteci da večeras možemo da ugostimo jednu ovako uvaženu ekipu muzičara. Jedan od razloga što smo i zvali porodicu Kovač jesu, upravo, Đusijeva deca” rekla je Đukičin koja je dodala, aludiravši na Tolstoja, da sve srećne porodice možda i liče jedna na drugu, ali da uvek postoje razlike, te da su deca plod onoga što ulažemo u njih.  “Prema tome, divan primer roditelja koji se bavi svojom decom, koji je preneo svoju ljubav prema muzici deci koja su, zaista muzikalna” zaključila je Agneš Đukičin.

Koncert koji je trebalo da traje sat i po vremena, odužio se za gotovo još pola sata budući da je publika tražila i više nego zasluženi bis.

panel
5340
Članaka
panel
3849
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

08.11.2019. (15 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

Novo Miloševo formirano je iz dva veoma stara naselja, Beodre i Dragutinova. Svoje sadašnje ime dobilo je 1946. godine, po proslavljenom borcu i organizatoru ustanka u ovom selu — Milošu Popovom — Klimi.