U utorak 9. maja, na Tiskom keju u Novom Bečeju tradicionalno su položeni venci na spomenik palim vojnicima Crvene armije tokom oslobođenja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu.

Obraćajući se okupljenim predstavnicima ambasade Ruske Federacije, lokalne samouprave, društva srpsko-ruskog prijateljstva i Socijalističke partije Srbije, predsednik udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Vološin”, Branislav Vojnov, podsetio je na to da je zlo fašizma pobeđeno u Drugom svetskom ratu uz pomoć i, upravo, zahvaljujući vojnicima Crvene armije koji su dali neizbrisiv doprinos u oslobođenju. On je naglasio i činjenicu da su 22 vojnika vojske Sovjetskog Saveza poginula na prelazu Tise, uključujući tu i majora Vološina, po kome se udruženje za negovanje srpsko-ruskog prijateljstva i zove. Vojnov je zaključio da je fašizam pobeđen 1945. godine, ali da živimo u vremenu kada se njegova ideologija ponovo javlja i da, baš zato, moramo uvek da se sećamo onih koji su dali živote da se fašizam pobedi.

Posle polaganja venaca kod spomenika Crvenoarmejcima (popularni “Crni spomenik”), okupljeni su položili vence i odali počast i stradalima u Prvom svetskom ratu, kao i onima koji su poginuli u ratovima devedesetih godina minulog veka. Predsednik udruženja “Vološin” i ovom prilikom podsetio je da je naš narod imao nemilu sudbinu da ga nijedan vojni sukob u dvadesetom veku nije zaobišao počevši od Velikog rata 1914. godine zaključno sa bombardovanjem SR Jugoslavije 1999. godine, te da mi moramo čuvati spomen na sve koji su u tim sukobima izgubili živote.

Оno što je za svaku pohvalu je i to što je veći broj osnovaca u pratnji svojih nastavnika prisustvovao obeležavanju današnjeg praznika odavši na taj način počast stradalima.

panel
5340
Članaka
panel
3849
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

08.11.2019. (15 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je jedan od glavnih aktera, pri osnivanju opere u Novom Sadu, bude naš sugrađanin Bogdan Čiplić, u to vreme upravnik Srpskog narodnog pozorišta.