Vreme pre drugog svetskog rata

U Novom Bečeju, pre drugog svetskog rata plivalo se samo: muški, ženski, leđno i kereći. Muško plivanje se odlikovalo: zaveslajima rukama sa izbacivanjem ruku iznad vode, nogama su se pravile makaze a glava je obavezno bila iznad vode. Žensko plivanje je odgovaralo današnjem prsnom plivanju. Leđno plivanje je takođe bilo specifično: posle istovremenog zaveslaja rukama, obe ruke su se zabacivale iznad glave i pravio novi zaveslaj. Noge su pravile iste pokrete kao kod prsnog plivanja. Ovaj način plivanja u Novom Bečeju je nazivan Germanijum. Kereće plivanje je dobilo ime po imitaciji plivanja psa (U Novom Bečeju psa zovu kera) koji kad pliva sa prednjim nogama pravi pokrete koji mu omogućavaju ostanak na površini a zadnjim nogama pokrete koji mu omogućavaju propulziju. Ova tehnika se naročito primenjivala pri obuci neplivača.

Gornji red: prva četvorica su nepoznata, Flahbart Tihomir. Sredina: Kelemen Karolј, Velјača Ivan, Hafner Bela, Sauer Pavle, nepoznat, Sauer Jovan, nepoznat, Sendi, Janković Bogdan. Donji red: Šafranj Ilona, nepoznat, Malešev Smilјa i Gulović Mandika

Organizovane, stručne obuke neplivača u to vreme nije bilo. Decu u Novom Bečeju plivanju su učili: roditelјi, braća, sestre i stariji drugovi. Metodski postupak je bio vrlo jednostavan:sa dobom ili bez njega. Dob je bila limena kutija sa dve uške, kroz koje se provlačio kaiš ili deblјi konopac. Početnik je dob vezivao za pojas sa dobom na leđima i tako opremlјen ulazio u vodu. Oni koji nisu imali para da kupe dob, pravili su od sirka, trske ili rogoza, odgovarajući snop i koristili ga kao dob, neko je u istu svrhu koristio osušene tikve. U obuci, kereća tehnika plivanja je bila neprikosnovena. Nјom su svi u Novom Bečeju počinjali sa učenjem plivanja. Drugi način se sastojao u sledećem: u plićaku, „učitelј" je pridržavao učenika i od njega zahtevao da pliva kao kera.

Obuka sportskih tehnika plivanja ili vaterpola u Novom Bečeju nije bilo sve do 1934. godine. Te godine u Novi Bečej se iz Sente doselio Kelemen Imre, radio tehničar, koji je otvorio prvu radnju za prodaju radio aparata i njihovu popravku. Imre je bio zalјublјenik u plivanje i vaterpolo. Sam se bavio tim sportovima i radio na njihovoj popularizaciji. Iste godine u leto prikupio je zainteresovanu decu i omladinu Novog Bečeja i počeo sa obukom plivačkih i vaterpolo tehnika i upoznavanja sa vaterpolo igrom i njenim pravilima. Interesovanje za plivanje i vaterpolo u Novom Bečeju je naglo poraslo ali organizovanih takmičenja nije bilo, jer nije bilo plivačkog kluba koji bi ih organizovao.

Prvi plivački i vaterpolo klub u Novom Bečeju "Jedinstvo", osnovan je tek avgusta 1935. godine. Klub su osnovali lјubitelјi plivanja i vaterpola u Novom Bečeju a glavni inicijatori su bili: Kinezl Oto apotekar, Kelemen Imre radio tehničar i trgovac i braća Sauer, studenti. Klub je već krajem jula organizovao prvu utakmicu u Novom Bečeju. Od pisanih dokumenata sačuvan je samo plakat, kojim se građani obaveštavaju o događaju i fotografija novobečejskih plivačica i plivača. Utakmica se održala između sportista Sente i Novog Bečeja.

Ovo je svakako jedna od prvih a možda i prva fotografija o plivanju i vaterpolu u Novom Bečeju. Kasnije se broj plivača i plivačica povećao.

Radi lakšeg praćenja hronologije događaja koji su se događali do prestanka plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, navešće se hronologija promene imena kluba pod kojim su se zvanično takmičili: PK "Jedinstvo" (1935.), PK "Banat" (1936.), Plivačka sekcija SK "Zvezda" (1939.), PK "Tisa" (1940.), Plivačka sekcija SK "Jedinstvo" (1948.), PK "Polet"(1952), Plivačka sekcija SK „Jedinstvo".

Iste godine, 11 avgusta, petrovgradska "Vojvodina" organizovala je prvenstvo Banata na kome su pored organizatora učestvovali: SAK (Senta), BUSK (Beograd) i "Jedinstvo" (Novi Bečej). Bio je to prvi zvanični nastup plivača i vaterpolista Novog Bečeja.

S obzirom na sastav učesnika turnira, bilo je to prvenstvo Srbije u plivanju i vaterpolu. Novobečejci, naravno, nisu imali nikakve šanse na uspeh. U konkurenciji plivača: G. Bulata (BUSK), prvaka države I rekordera 100 m slobodno i Molnara, ("Vojvodina"), prvaka Banata, najbolјi plivač Novog Bečeja, Kelemen Karolј, nije imao nikakve šanse i zauzeo je dostojanstveno i odgovarajuće treće mesto.

U vaterpolo takmičenjima, odigrane su četiri utakmice:

1. Vojvodina -Jedinstvo 13:1 (5:0)

2. SAK – BUSK 4:3 (2:1)

3. Vojvodina – BUSK 6:3 (3:2)

4. SAK – Jedinstvo 12:1 (7:0)

Plasman je određen na osnovu osvojenih bodova u plivanju i vaterpolu a dobijena tabela je izgledala ovako:

1. Vojvodina 61 bod

2. SAK 54 boda

3. BUSK 40 bodova

4. Jedinstvo 9 bodova

Nakon ovog takmičenja u Petrovgradu, već sledeće nedelјe, 18. Avgusta, "Senćanski atletski klub" — SAK organizovao je već tradicionalno takmičenje u plivanju i vaterpolu za prvenstvo grada Sente. Takmičenje je održano na obali reke Tise, podno keja, pored gradskog pristaništa. Učesnici u takmičenju su bili sledeći klubovi: “SAK" - Senta, "Palić" - Subotica, "SSU"- Sombor i "Jedinstvo"- Novi Bečej.

U plivačkom programu, isto kao i nedelјu dana ranije u Petrovgradu, novobečejski plivači: Sauer Pavle (leđno) i Kelemen Karolј (slobodno) pored: Antona Kurlendera i Milana Ercegana (Vojvodina) i Hršanji Šandora (SAK) na 100 m leđno i Baranji Geze (SAK), Vojislava Vukićevića (SSU) i Molnar Karolјa (Vojvodina) na 100 m slobodno, nisu mogli očekivati bolјi plasman od postignutog 4. mesta, ali su zato u odnosu na prethodno takmičenje pokazali daleko bolјu formu i rezultat.

U vaterpolo programu su postignuti sledeći rezultati:

SSU - Jedinstvo 7:4 (3:3)

SAK - Vojvodina                2:0

Vojvodina - Jedinstvo 10:2

SAK-SSU 4:1

Susret između SSU i Jedinstva je u regularnom vremenu završen nerešeno (3:3) ali je u produžecima 2 puta po 3 minuta, odlučila bolјa pripremlјenost somboraca.

Na osnovu broja osvojenih bodova, dobijen je sledeći plasman:

1. SAK 68 bodova

2. Vojvodina 56 bodova

3. SSU 29 bodova

4. Jedinstvo 11 bodova

Tako je prvenstvo Grada Sente u vaterpolu, za 1935. godinu osvojio domaći klub i dobio srebrni, prelazni, pehar veleposednika iz Čoke, Stevana Lederera.

Po završetku takmičenja svi su se okupili u bašti hotela "Rojal" gde im je Žensko katoličko društvo priredilo „slatku" zabavu posluživši sve goste sa čuvenim senćanskim sladoledom a Predsednik žirija G. Zavišić Konstantin je podelio pehare i medalјe. Druženje je proteklo u vedrom i prijatnom raspoloženju.

Sledeće subote i nedelјe, 25. avgusta, u Novom Bečeju je organizovan prvi propagandni plivački miting, koji je u stvari bio prvo i jedino otvoreno prvenstvo Novog Bečeja u plivanju i vaterpolu. Na njemu su učestvovali: "Jedinstvo"iz Novog Bečeja, " SAK" iz Sente, "Vojvodina" iz Petrovgrada i plivači iz Starog Bečeja.

Pre početka vaterpolo utakmica održana su takmičenja u odabranim plivačkim disciplinama. Preciznijih podataka o tome nema ali je zabeleženo da je po prvi put organizovano takmičenje za decu do 15 godina u disciplini 50 m slobodno u kojoj je pobedio Stevan Kiurski, koji će kasnije postati najbolјi plivač Novog Bečeja i kasnije nosilac plivačkog i vaterpolo sporta u njemu do kraja drugog svetskog rata.

O ostalom delu plivačkog programa ostalo je zabeleženo: da je plivač "Jedinstva" V. Bojić u disciplini 400 m slobodno, zauzeo treće mesta iza Bala Lasla (prvak Banata) Milana Bate Ercegana iz "Vojvodine".

Hafner Bela je na 50 m slobodno takođe zauzeo                treće mesto iza Bala Lasla i neimenovanih plivača iz Subotice i Sente. Sauer Pavle je u trci na 100 m prsno, stigao drugi, iza Antona Kurledera, "Vojvodina" (Prvak Beogradskog podsaveza) ali je na žalost diskvalifikovan zbog nepravilnog plivanja. U takmičenju žena zabeležena je samo trka na 50 m slobodno u kojoj je pobedila Elizabeta Vitman "Vojvodina", drugo mesto je zauzela Šafranj Ilona a treće Šafranj Roza,"Jedinstvo".

U vaterpolo programu su postignuti sledeći rezultati:

Vojvodina (A) - Jedinstvo 9:2 (4:1)

SAK –Vojvodina (B) 8:4 (4:0)

Jedinstvo – Vojvodina (B) 4:4 (2:1)

SAK – Vojvodina (A) 3:3 (1:1)

Na osnovu broja osvojenih bodova datih i dobijenih golova dobijen je sledeći plasman:

1. Vojvodina 64 boda

2. SAK 53 boda

3. Vojvodina (B) 31 bod

4. Jedinstvo 19 bodova

Otvoreno prvenstvo Novog Bečeja u plivanju i vaterpolu za 1935. godinu, osvojila je "Vojvodina" i dobila srebrni pehar Predsednika kluba Zigler Maksa a "SAK" je, za osvojeno drugo mesto dobio pehar kluba "Jedinstvo". Na ovaj način plivači i vaterpolisti Vojvodine, još jednom su potvrdili da su najbolјi u Dunavskoj banovini. Takmičenja na ovom mitingu pokazala su da vaterpolisti Novog Bečeja nisu dorasli svojim protivnicima u znanju, nivou tehničke i fizičke spremnosti ali su pokazali da su savladali osnove vaterpolo igre i postigli da plivanje i vaterpolo u Novom Bečeju postanu još popularniji. Slično se može reći i za plivače i plivačice.

Utakmice je prvog dana posmatralo 100 gledalaca a drugog u nedelјu, preko 200 posmatrača.

U čast takmičara organizatori su u restoranu "Krka" priredili bal sa uobičajenom tombolom i izborom "Kralјa" i " Kralјice" bala. Svi prisutni a naročito gosti, bili su oduševlјeni prijemom i atmosferom u Novom Bečeju.

1936. godine, PK "Jedinstvo"menja ime u PK "Banat", koji je te godine učestvovao u dva značajna takmičenja. Prvo se održalo 9. avgusta u Petrovgradu na plivalištu "Abazija", koja je bila usidrena na begejskom kanalu, blizu mosta. Pokrovitelј takmičenja je bio Gospodin Đoka Brankovan, lokalni bogataš, lјubitelј plivanja a čiji sin se bavio tim sportom. Na takmičenju su učestvovali takmičari: "Vojvodine" iz Petrovgrada, "SAK" iz Sente i "Banat" - a iz Novog Bečeja.

Od novobečejaca u plivačkom delu takmičenja istakli su se: Vlahović, 3. mesto na 400 m slobodno; Hafner Bela, 3. mesto na 50 m slobodno i Stevan Kiurski u konkurenciji dece. 

U konkurenciji vaterpola odigrale su se samo dve utakmice: u predigri glavne utakmice "Banat" je pobedio B. ekipu "Vojvodine" sa 4:0 (2:0) a u glavnoj utakmici "Vojvodina" je pobedila "SAK" sa 4:3 (4:1) i tako je "Vojvodina" osvojila pehar Đoke Brankovana. Ovo takmičenje nije bilo na nivou plivačkog i vaterpolo sporta toga vremena u Dunavskoj banovini jer na njemu nisu učestvovali takmičari iz: Novog Sada, Sombora i Subotice.

Već tradicionalno otvoreno prvenstvo u plivanju i vaterpolu Grada Sente, održano je 23. avgusta 1936. godine. Pored domaćina na njemu su učestvovali još: "Vojvodina" iz Petrovgrada, "Palić" iz Subotice i "Banat" iz Novog Bečeja.

U plivačkom delu programa takmičenja su se održala u sledećim disciplinama:

50 m slobodno za decu do 15 godina,

50 m slobodno za juniore,

50 m slobodno za seniore,

100 m slobodno za seniore,

100 m leđno za seniore,

3 puta 50 m mešovita štafeta,

4 puta 50 m slobodno štafeta,

400 m slobodno za seniore,

50 m slobodno za dame.

Od novobečejaca na ovom takmičenju istakli su se u kategoriji za decu do 15 godina: S. Kiurski i Š. Krstić, 2. i 3. mesto. Štafeta 4 puta 5o m slobodno takođe je zauzela treće mesto.

SAK (B) – Banat 2:1 (1:1)

Vojvodina – SAK 2:0 (1:0)

SAK – Banat 6:0 (3:0)

Vojvodina – SAK (B) 10:0 (6:0)

Pošto Sporting klub "Palić" nije imao vaterpolo ekipu u vaterpolo programu su održane sledeće utakmice:

Osvajač otvorenog prvenstva Grada Sente i osvajač prelaznog, srebrnog pehara Stevana Lederera, na osnovu zbirnih bodova iz plivačkog i vaterpolo takmičenja za 1936 godinu, osvojio je po drugi put za redom: PK “SAK”

Rangiranje prema osvojenim bodovima izgledalo je ovako:

1. SAK 77,5 bodova

2. Vojvodina 43,5 bodova

3. Banat 28 bodova

4. Palić 13 bodova

Posle ove sezone do kraja ovog vremenskog perioda, novobečejci, niti su organizovali, niti kao klub učestvovali na nekom takmičenju u plivanju i vaterpolu. To su činili samo pojedinci prema svom nahođenju. Razlozi tome su mnogobrojni. Nјih je najbolјe definisao, novobečejski hroničar B. Kiselički: "Iz raznoraznih razloga, objektivnih i subjektivnih, zamro je rad u plivačkoj sekciji "Banat". Nјihovi prvi učitelјi i rivali: "Vojvodina" i "SAK" ali i ostali vojvođanski klubovi se za to vreme okreću Beogradskom plivačkom podsavezu i beogradskim klubovima: "BOB", "Brđanin" i "Sever". Postaju skoro redovni učesnici prvenstva Beogradskog plivačkog podsaveza u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, a sve popularniji su i međuklubski derbiji u kojima naročito prednjače "Vojvodina" i "Galeb." (9).

Klub je prve godine imao preko dvadesetak plivača i plivačica koji su se takmičili u Novom Bečeju, Senti i Velikom Bečkereku sve do početka drugog svetskog rata. To su bili: Flahbart Tihomir, Kelemen Karolј, Velјača Ivan, Hafner Bela, Sauer Pavle, Sauer Jovan, Senci Imre, Janković Bogdan, Kiurski Stevan, Krstić Šaca, Šafranj Ilona, Šafranj Roza, Malešev Smilјa, Gulović Mandika....

Posle leta 1936. više nije bilo organizovanih takmičenja na kojima su učestvovali novobečejski plivači i vaterpolisti. Plivači i plivačice su sporadično, grupno ili samoinicijativno nastupali u Senti i Petrovgradu. U tome su najaktivniji bili: Kelemen Imre , Kniezl Oto i Bergl Herman. 

Tek 1939. godine, nova plivačka zvezda Novog Bečeja,osniva plivačku sekciju pri sportskom društvu „Zvezda" sa grupom đaka i studenata. To su bili sledeći: R. Aćimov, A. Aćimčev, X. Bergl, Đ. Brikner, K. Vukov, A. Gulović, R. Ivanić, D. Ivanić, S. Kiurski, Š. Krstić, B. Kiselički, I. Farkaš, B. Hafner.

U jesen 1940. uz saradnju starijih društvenih radnika, osnovan je samostalan plivački klub: "PSK Tisa" Poletno su vršene pripreme za novu sezonu. Registrovan je klub, urađen je Statut i pečat kluba, nacrt Programa rada za čitavu godinu, S. Kiurski je poslat na trenerski kurs i to sve pod mudrim rukovodstvom, upornog novoizabranog predsednika kluba Rade Aćimova, zvanog "Bakar".

Osamnaestog avgusta 1940. organizovan je "Veliki plivački dan". Na obali Tise, kod kupatila, improvizovano je plivalište, 25 m dužine, od dve bandere, stavlјene staze, urađene tribine, organizovana blagajna ali zbog kišovitog i hladnog vremena, priredba je doživela fijasko.

Ambiciozni i uporni "Bakar", proširio je delatnost kluba i van sezone. Tako je 22. Februara 1941. Organizovao izbor "Mis Sport" Novog Bečeja. Za tu priliku organizovan je velelepni bal u sali "Soko"-la, sa bogatim programom. Posle dužeg iščekivanja i uzbuđenja sa velikim oduševlјenjem izabrana je MIS u liku prelepe Angeline Kišprdilov. Zabeležen je i prihod Kluba od ove priredbe. On je iznosio priličnih 1800 dinara. Sa velikim ponosom i oduševlјenjem pravlјeni su planovi za iduću sezonu. Na žalost došao je 6. April i okupacija. Okupator je zabranio delatnost Kluba, oduzeo pečat i teško zarađenih 1800 dinara. To je značio i kraj ovog perioda razvoja i sportskih aktivnosti na planu plivanja i vaterpola u Novom Bečeju. (11)

Uporedo sa radom na obuci plivanja i vaterpola radilo se i na stručnom usavršavanju trenera. Ispočetka su taj odgovoran posao radili istaknuti plivači, koji su iz postojeće literature i sami naučili da plivaju i savladaju vaterpolo tehniku. Pošto su bili zalјublјenici u te sportove svoja znanja i iskustva prenosili su na početnike i tako povećavali broj budućih sportista. Obuka i trenažni procesi su se odvijali na obali Tise u datim okolnostima jer stalnih plivališta nije bilo. Ovom poslu su se najviše posvetili: Kelemen Imre, Kniezl Oto I Bergl Herman. Tako se radilo sve do 1940. kada je Novi Bečej dobio stručnog trenera u ličnosti Bergl Hermana, koji na žalost nije imao prilike da dugo radi taj posao, jer su ga Nemci, kao Jevrejina, kada su okupirali Jugoslaviju, odmah uhapsili i strelјali. (11)

Treniralo se na obali Tise između javnog kupališta Paje Jankovića, sodadžije, i skele. To je bila staza od oko 200 - 300 m. S obzirom da se plivalo uzvodno i nizvodnodo je za ono vreme bila prilična razdalјina. Naravno, nisu svi morali plivati do skele već su po svom nahođenju stazu skraćivali prema svojim sposobnostima. Takođe je bilo plivača koji su više voleli da preplivaju Tisu, tamo i nazad, nego da plivaju do skele i nazad. Oni su to radili na svoju odgovornost a trener je vodio brigu o ostalima. To je otprilike bio obim i sadržaj treninga za plivače i vaterpoliste. Uglavnom se radilo na izdržlјivom plivanju, dok je brzinsko plivanje bilo zapostavlјeno.

Vaterpolo tehnika se uvežbavala na distanci nizvodno od kupatila do plaže. Pucanje na gol i branjenje se uvežbavalo tako što je gol bio privezan za obalu, golman je bio na golu a ostali su uvežbavali razne načine dodavanja i šutiranja na gol. Igra se mogla uvežbavati samo na jedan gol.

Tih leta, do okupacije, malobrojni plivači su se sastajali na peščanom sprudu na suprotnoj obali Tise. (9) Ambijent je tamo bio prijatniji, plaža je bila lepša, Tisa sporija, što je za plivanje uzvodno-nizvodno bilo lakše a pogled na Novi Bečej najlepši.

Leti, kad opadne Tisa, preko puta kamene plaže, pojavljivao se peščani sprud koji je duboko ulazio u tok Tise. To je bila omilјena plaža novobečejaca, koju su svi zvali: "Preko". Na njoj su se rado kupali ali je bio problem prelaska preko Tise. Čamaca je bilo malo pa oni koji nisu smeli da preplivaju Tisu ili nisu obezbedili prevoz, ostali su da se kupaju na užarenoj kamenoj plaži i zavide onima preko, gde je bilo svežije.

Vrednovati uspeh, prema postignutim rezultatima novobečejskih plivača i vaterpolista, veoma je teško, jer njihova delatnost ne može da se posmatra samo sa tog aspekta. Nјihova dostignuća se mogu vrednovati samo sa aspekta postignutog stepena razvoja ovog sporta u datim okolnostima a on je ogroman. Pre svega pokrenuta je inicijativa i ostvarena želјa da se u Novom Bečeju organizuje rad na sistematskom razvoju plivačkog i vaterpolo sporta. U veoma lošim materijalnim uslovima, svake sezone je organizovano okuplјanje i sistematsko treniranje. Zatim, gostovanja na regularnim takmičenjima i organizovanjem istih u Novom Bečeju. Takođe, stvorene su dve generacije plivača i vaterpolista, one iz 1935. i one iz 1939. godine, obučen je trenerski kadar, postignuti rezultati, objektivno gledano, bili su realni jer u takvim okolnostima nije moglo da se postigne više. Dakle, sa društvenog aspekta postignuti rezultati su bili veoma dobri. Međutim sa sportskog aspekta nisu, jer novobečejski plivači nisu uspeli da dostignu nivo sportista iz okruženja. Ako se tako gleda na rad pomenutih entuzijasta, onda se mora priznati da je njihov ukupan rad bio zadovolјavajući. Realno gledano, nije se moglo više.

Za takav uspeh najviše su zaslužni sledeće entuzijaste, nosioci i organizatori ovog sporta u Novom Bečeju: Kelemen Imre, Kinezl Oto, Vigler Maks, Kiurski Stevan, Kiselički Branislav, Farkaš Imre, Aćimčev Aleksandar, Brikner Đerđ, Rada Aćimčev "Bakar", Vasa Nićin...

Tu svakako spadaju i sledeći takmičari: Flahbart Tihomir, Kinezl Oto, Kelemen Karolј, Kelemen Imre, Velјača Ivan, Hafner Bela, Sauer Pavle, Sauer Jovan, Sendi ..., Janković Bogdan, Krstić Šaca, Bergl Herman, Bregl Aleksandar, Brikner Đerđ, Vukov K. Gulović Aleksandar, Ivanić Radomir, Ivanić Dušan , Kiurski Stevan, Kiselički Branislav, Marčić Aleksandar, Nićin Vasa, Farkaš Imre, Hafner Bela, Šafranj Ilina, Šafranj Roza, Malešev Smilјa, Gulović Mandika...

Na samom početku trener je bio Kelemen Imre a potom, posle završenog kursa za trenere plivanja i vaterpola, Bergl Herman. Oni su ulagali velike napore da se postigne takav uspeh, pa su zbog toga i oni veoma zaslužni za njega.

Time se završava predratna aktivnost na razvoju plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju.

Tags:
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da se sušara lekovitog bilja »Alkaloid« nalazila na današnjem mestu upravne zgrade Polet Nexe grupa sve do kraja  sedamdesetih godina XX veka?

O gradu