Srpska pravoslavna crkva i vernici 28. avgusta slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu koja je i slava Novog Bečeja.

I ove godine, u susret tom velikom prazniku, 27. avgusta, održana je svečana litija koja je krenula od hrama Svetog Nikole, kroz centar grada, kejom, pa, sve do manastira na Tiskom keju posvećenom, upravo, Presvetoj Bogorodici gde je održana i večernja služba.

Prema crkvenom predanju, Presveta Deva Marija je poživela još dosta dugo posle Vaznesenja Isusa Hrista, svog sina. Dok je umirao na krstu, Hrist je svoju majku na čuvanje predao svetom Jovanu Bogoslovu, poslednjem apostolu koji je ostao kraj Njega dok je bio razapet na krstu. U Jovanovom domu živela je u neprestanoj molitvi, iščekujući dan kada će otići Sinu svom i moleći Boga da je što pre uzme sebi. Često je pohodila mesta koja su podsećala na velika dela njenog Sina.

Kada je predala duh svoj Gospodu, njeno telo preneto je u Getsimanski vrt, u grobnicu njenih roditelja, a, po Božijoj Promisli, sa pogreba je izostao samo apostol Toma. Trećeg dana Toma je stigao i poželeo da celiva telo Bogorodice, ali kada su apostoli otvorili grob, našli su samo Njenu plaštenicu dok telo nije bilo u grobu. Te večeri Bogomajka se javila apostolima, okružena mnoštvom angela i, prema predanju, rekla im je: „Radujte se, ja ću biti s vama“.

Današnji praznik jedan je od velikih praznika posvećenih Bogomajci, dok su drugi još i Mala Gospojina (21. septembar), Vavedenje (4. decembar), Blagovesti (7 april) i Sretenje (15 februar).

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?