banerKIA3

U sredu, 22. maja, počela su 27. Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju.

Posle polaganja cveća kod spomen biste ovog znamenitog kompozitora i otvaranja izložbe u holu Doma kulture, “Sećanje na prva obzorja” posvećene sećanju na Dubravku Nešović koju je pripremila Jelena Pauljev, istoričarka umetnosti, centralni deo programa izveden je u pozorišnoj sali Doma kulture. Ove godine, u takmičarskom delu je učestvovalo jedanaest kompozicija, a publici su ih izveli Katarina Jovanović, sopran, Tanja Jovanović, mecosporan i Nebojša Babić, bas-bariton.

Prema mišljenju stručnog žirija koji su činili kompozitor Ljubomir Aranđelović Rasinski, profesorka solo pevanja, Milica Stojadinović i dirigentkinja, Željka Milanović, najbolja je bila kompozicija Dorotee Vejnović, kompozitorke iz Novog Sada pod nazivom “Tiski cvet”, a za koju je tekst napisala Gala Krsmanović. Na drugom mestu našao se “Pravi put” koji je napisao i komponovao Vladimir Tošić, a trećeplasirana kompozicija je “Priča” Vere Milanković komponovana na tekst Momčila Nastasijevića. Ove godine, mišljenje žirija poklopilo se sa ocenom publike, te je tako mlada Novosađanka, Dorotea Vejnović, ponela i nagradu publike sa ovog takmičenja.

Ona je rekla da je za nju kao mladu kompozitorku velika čast da bude nagrađena i od strane žirija i od strane publike: “Ovo je, svakako, podsticaj za moj dalji rad i za nastavak pisanja žanra solo pesme koji jeste manje zastupljen, a ovim putem se na najbolji način promoviše. Moja ideja jeste bila, pošto je meni ovo prvo učešće na ovoj manifestaciji, da temom posvetim manifestaciji svoju solo pesmu i odatle je nastala tema “Tiski cvet” čiji tekst je pisala Gala Krsmanović i to je jedna divna saradnja koju sam uspostavila sa učenicom gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Milica Stojadinović, dirigentkinja i članica žirija, istakla je da je oduševljena visokim kvalitetom kompozicija koje su pristigle na ovogodišnji konkur Obzorja na Tisi i da žiriju nije bilo lako da odabere najbolje među njima. “Veliku zahvalnost za tako impresivan utisak moramo da dugujemo i našim izvođačima koji su bili vrhunski, dali su sve od sebe i mislim da ih je i publika lepo nagradila aplauzima” rekla je Stojadinović istakavši i da joj je uvek zadovoljstvo doći u Novi Bečej i na Obzorja na Tisi.

Program ovogodišnjih Obzorja na Tisi završava se u četvrtak 23. maja koncertom “Magic Music Night” koji počinje u 20 časova u Domu kulture.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je novobečejac Vojislav Turinski je organizovao prvo dečje pozorište u Beogradu.