Izložba “Nostalgija” u galeriji Narodne biblioteke

U četvrtak, 28. marta, u galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej, otvorena je izložba slika Ljiljane i Tatjane Varnju pod nazivom “Nostalgija”.

Ove izložba plod je višegodišnjeg rada majke i ćerke, a koji se sastoji iz većeg broja ulja na platnu i različitih grafika, a posetiocima će biti dostupna u narednih desetak dana.

Govoreći o izložbi, Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, istakla je da ova ustanova uvek rado pomogne da se prikažu dela ljudi iz naše opštine koji imaju šta da pokažu. “Ono što mene impresionira u ovoj priči je to što roditelj, svojim primerom, najbolje utiče na formiranje ličnosti svoga deteta. Ako se vi bavite nekom delatnošću i ako insistirate i negujete to, sigurno je da će dete to da primeti i da se izrazi. Ovde imamo dva različita pristupa umetnosti. Naravno, shodno njihovim godinama i interesovanjima. Kod Ljiljane se vidi da je to jedan izgrađen slikar koji više od dvadeset godina radi, a kod Tatjane se vidi da je to jedno mlado dete koje sebe traži u životu, svoje mesto pod kapom nebeskom i želi da se izrazi kako to doliči njenim godinama” rekla je Đukičin podsetivši i da je ona, kao direktor jedne ustanove kulture, uvek tu da podstakne i podrži, naročito, mlade umetnike.

Ljiljana Varnju, objasnila je da je za nju slikarstvo oduvek bilo životna želja i poziv i da se njime bavila još od najmlađih dana. Kako kaže, oduvek je radila tehnikom ulja na platnu: “Samo ulje na platnu. Tako sam počela. U početku nisam imala sredstava za platno i onda sam počela na papiru, ali, isto uljanim bojama. Nisam uvek imala ni odgovarajuće četkice. Imam kod kuće slike koje sam najranije radila, a gde sam čačkalicama nanosila najsitnije detalje”.

I Tatjana je potvrdila da je od majke nasledila ljubav prema slikarstvu. “Da, istina je. Pronašla sam se u tome. To je najbolji način da izrazim svoja osećanja. Obično su tužne slike i teme, ali bolje tako, nego da držim u sebi”. Ona je istakla i da se, pored slikarstva, bavi i drugom vrstom umetnosti - tetovažom. “To je sasvim druga tehnika, ali je isto umetnost, jednako je teško. Radim ono što klijenti zatraže, ali uvek dam sve od sebe. Tu je potrebna mnogo veća hrabrost zato što nema popravke. Radim direktno na koži, ali imam poverenja u sebe i imaju oni poverenja u mene tako da nađemo balans” rekla je Tatjana Varnju.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da se sušara lekovitog bilja »Alkaloid« nalazila na današnjem mestu upravne zgrade Polet Nexe grupa sve do kraja  sedamdesetih godina XX veka?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković