U petak, 22. marta, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej, otvorena je izložba slika sačinjenih od slame.

U pitanju su radovi žena okuplenih u likovnoj sekciji hrvatskog kulturno-prosvetnog društva “Matija Gubec” iz Tavankuta.

Jozefina Skenderović koja vodi likovno-slamarsku sekciju pri ovom društvu rekla je kako se radi o vidu naivne umetnoti svojsvetnom za Suboticu i okolinu. “Nastala je na temljima običaja proslave završteka žetve. U Subotici i okolinim selima mi tu proslavu završetka žetve zovemo dužijanca. To je poseban dan kada, nakon obavljene žetve, se ide u crkvu zahvaliti bogu. Znači biće hleba. Najvažniji posao za nekoga ko se bavi poljoprivredom jeste pokositi žito. Pošto je to tako važan posao, ide se u crkvu zahvaliti bogu i kao poseban dar koji se prinosi na oltar u crkvi, pravi se predmet od slame u obliku krune” rekla je Skenderović podsetivši i da je dužijanca druga manifestacija po trajanju posle izložbe cveća u Beloj Crkvi i da se kontinuirano obeležava još od 1911. godine. Ona je dodala i da se u Tavankutu održava likovna kolonija posvećena tehnici rada sa slamom, ove godine biće 34. po redu, koja traje osam do deset dana godišnje. Skenderović je rekla i da rad u tehnici slame nije težak, sam po sebi, ali da zahteva poprilično vremena budući da je samo za jednu sliku, veštoj osobi potrebno oko dve nedelje da je izradi. Ipak, članovi društva “Matija Gubec” trude se da sačuvaju ovu tehniku i da je prenesu na naredne generacije što nije nimalo lako. “Mi držimo radionice u školi u Tavankutu, držimo ih sa mladima, međutim, kada počnu raditi, tu se više nema vremena. Ovo je tehnika koja traži jako puno vremena, a vremena se danas nema” zaključila je Skenderović.

panel
5340
Članaka
panel
3834
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

15.10.2019. (13 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je Tisa je početkom XX veka bila kod Novog Bečeja široka 230 metara pri nis­kom vodostaju, 302 m pri srednjem i 1.68o metara pri visokom vodostaju. Dubina pri niskom vodostaju 4,2 metra, 7,7 pri srednjem i 9,7 pri visokom vodostaju.