Sećanje na velikog pesnika Endrea Adija u Narodnoj biblioteci

U utorak, 19. marta, u galeriji Narodne biblioteke održano je svojevrsno umetničko veče posvećeno sećanju na mađarskog pesnika Endra Adija kojeg mnogi smatraju ocem savremene mađarske poezije, a koji je preminuo pre tačno sto godina, 1919. godine.

Ceo program izveli su članovi subotičkog pozorišta “Subway”, a organizator, Zoltan Mezei, rekao je posle predstave: “Večerašnja predstava je deo serije predstava Karc književnog kafea, koje smo osmislili pre nekoliko godina i koju izvode glumci koji su večinom članovi mađarskog ansambla Subotičkog narodnog pozorišta. Trenutno je Subway organizator ovih večeri. U Subotici već imamo svoju stalnu publiku koja se redovno vraća u pozorište i prati nas. Naime, radi se o seriji predstava o desetorici najznačajnijih mađarskih pesnika čijim stihovima se bavimo. Svako veče je posvećeno jednom pesniku, oko čijih stihova se okupljaju glumci koji ih govore, a ta atmosfera je veoma inspirativna i za muzičare koji nadahnuti njome daju svoj muzički doprinos i tako dobijamo materijal za celovečernji program”. On je dodao i da je godina u kojoj se obeležava vek od smrti Endrea Adija odličan povofa da se obnovi program o njemu, te da je novobečejska publika odlično primila program večeri. Ovo je drugi put da članovi “Subway”-a nastupaju pred novobečejskom publikom.

Zadovoljna programom je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej koja je istakla da su i ovog puta nadmašena očekivanja publike koja su već bila visoka: “Mi smo znali šta možemo da očekujemo, zato smo ih i pozvali. Ovo je zaista najlepši i najdostojanstveniji način na koji smo mogli da obeležimo stogodišnjicu smrti velikog mađarskog pisca Adi Endrea. Mislim da su svi izuzetno uživali, drago mi je da je posećenost bila ovakva kakva je bila. Svi su otišli puni lepih utisaka i nadam se da ćemo u ovom maniru nastaviti dalje da radimo”.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je 1872. godine, car Franja Josif sa svojim parobrodom pristao u novobečejsku luku, te nastavio svoj put karucama za Beodru?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković