banerKIA3

U utorak, 19. marta, u galeriji Narodne biblioteke održano je svojevrsno umetničko veče posvećeno sećanju na mađarskog pesnika Endra Adija kojeg mnogi smatraju ocem savremene mađarske poezije, a koji je preminuo pre tačno sto godina, 1919. godine.

Ceo program izveli su članovi subotičkog pozorišta “Subway”, a organizator, Zoltan Mezei, rekao je posle predstave: “Večerašnja predstava je deo serije predstava Karc književnog kafea, koje smo osmislili pre nekoliko godina i koju izvode glumci koji su večinom članovi mađarskog ansambla Subotičkog narodnog pozorišta. Trenutno je Subway organizator ovih večeri. U Subotici već imamo svoju stalnu publiku koja se redovno vraća u pozorište i prati nas. Naime, radi se o seriji predstava o desetorici najznačajnijih mađarskih pesnika čijim stihovima se bavimo. Svako veče je posvećeno jednom pesniku, oko čijih stihova se okupljaju glumci koji ih govore, a ta atmosfera je veoma inspirativna i za muzičare koji nadahnuti njome daju svoj muzički doprinos i tako dobijamo materijal za celovečernji program”. On je dodao i da je godina u kojoj se obeležava vek od smrti Endrea Adija odličan povofa da se obnovi program o njemu, te da je novobečejska publika odlično primila program večeri. Ovo je drugi put da članovi “Subway”-a nastupaju pred novobečejskom publikom.

Zadovoljna programom je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej koja je istakla da su i ovog puta nadmašena očekivanja publike koja su već bila visoka: “Mi smo znali šta možemo da očekujemo, zato smo ih i pozvali. Ovo je zaista najlepši i najdostojanstveniji način na koji smo mogli da obeležimo stogodišnjicu smrti velikog mađarskog pisca Adi Endrea. Mislim da su svi izuzetno uživali, drago mi je da je posećenost bila ovakva kakva je bila. Svi su otišli puni lepih utisaka i nadam se da ćemo u ovom maniru nastaviti dalje da radimo”.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je novobečejac Jožef Feher kupio od engleske firme Klejton Šatlevart 1852. godine prvu vršalicu u Ugarskoj, koja je radila sve do 1900. godine?