Predstavljena knjiga o Mileni Dravić - “Milena Dravić ili ključ snova”

U četvrtak, 15. marta, u prizemlju Doma kulture opštine Novi Bečej predstavljena je knjiga “Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić.

Knjigu je objavio Filmski centar Srbije u suizdavaštvu sa Službenim glasnikom i ona na analitičan, i arhivskom građom odlično potkrepljen, način predstavlja višedecenijsku karijeru Milene Dravić, jedne od ikona jugoslovenskog i srpskog filma. O uspehu knige govori i priznanje sa nedavno održanog novosadskog sajma knjiga gde je osvojila drugo mesto u konkurenciji najlepših knjiga sajma. Ovo je druga knjiga ovakve tematike Anite Panić posle knjige “Kralj” koja se bavi životom i delom čuvenog glumca Petra Kralja.

Govoreći o razlozima pisanja knjige o Mileni Dravić, Anita Panić je istakla njenu nespornu veličinu u granicama Jugoslavije, ali i činjenicu da je ona i na međunarodnom planu bila priznata i prepoznata. “Ona je, zapravo, jedina glumica sa ovih naših prostora koja je dobila nagradu u Kanu za žensku ulogu. Sto sedamdeset filmova, bezbroj televizijskih serija i filmova, pozorišne uloge... Jedna bogata biografija i to je meni bio povod da se odlučim da uradim monografiju o Mileni Dravić i na moju veliku radost, knjiga je izašla za njenog života, ona, nažalost, nije prisustvovala promociji, ali ono što je meni bitno je da je ona knjigu videla” rekla je Panić. Kako dodaje, za rad na knjizi bilo joj je potrebno oko godinu i po dana, a naslov je, kaže, birala prema tome što je Milena Dravić ostvarila sve što ikada zamislila i sanjala, te je njena karijera istinski ključ snova.

“Ključ njenog uspeha je, upravo, to što je u toj njenoj veličini glumačkoj ona bila sasvim obična osoba. Ništa glamurozno. Ona nije volela da joj govore da je diva. Ona je rekla da je samo jedna devojka sa Dorćola, a da je njen suprug, Dragan Nikolić, jedan momak sa Crvenog Krsta i oni su tako sebe doživljavali kao jedan fini, građanski sloj ljudi kojima su u životu bili važni parametri kao što su poštenje, prijateljstvo, ljubav i njima materijalno nije mnogo u životu bilo bitno” zaključila je Panić.

Anita Panić je dugogodišnji televizijski autor, dokumentarista i pisac. Кarijeru je započela na Radio Beogradu kao autor emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Od 1989. na Televiziji Beograd kao televizijski urednik i scenarista realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Pisala je feljtone za dnevne novine , desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma “Spleen” srpsko-engleske koprodukcije. Autor je nekoliko dramskih tekstova.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da od četiri, prva pevača, iz redova Srba u beogradskoj operi, tri su iz Novog Bečeja i Vranjeva: Teodora Boberića - Arsenović, Vojislav Turinski i Aleksandar Nešić - Tucaković.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković