Odluke o mesnim zajednicama idu na javne rasprave

Na 95. sednici opštinskog veća opštine Novi Bečej održanoj u sredu, 10. aprila, doneta je odluka da se organizuju javne rasprave o predlogu odluke o osnivanju mesnih zajednica na teritoriji opštine Novi Bečej, a kojom će status mesnih zajednica u opštini biti usaglašen sa pozitivnim zakonodavstvom.

Javne rasprave će se održati u svim naseljenim mestima u ponedeljak, 15. aprila i to u Mesnoj zajednici Novi Bečej u 8 časova, u Novom Miloševu u 10, Bočaru u 12, a u Kumanu u 13 časova. Predviđeno je i da se održi završna javna rasprava u utorak, 16. aprila u 10 časova u svečanoj sali opštinske uprave u Novom Bečeju.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, istakao je da je za građane veoma značajno da se uključe u javnu raspravu budući da posle donošenja odluke o osnivanju mesnih zajednica sledi i usaglašavanje statuta mesnih zajednica sa ovim aktom. “Pozivam sve građane i sve političke činioce da se uključe i da, zaista, dođemo do konsenzusa i do jedne odluke koja će dugo godina biti značajna i od koristi građanima” rekao je Maksimović. On je podsetio i da gotovo dvadeset godina nisu menjani akti vezani za mesne zajednice, te da je i s tog aspekta bitno da se što širi krug građana uključi.

Osim ove odluke, Veće je danas donelo i odluku o usaglašavanju stope poreza na imovinu za subjekte koji vode poslovne knjige čime je ona efektivno smanjena. Maksimović je o ovome rekao: “Jedna lepa vest za privrednike sa teritorije opštine Novi Bečej, Veće je danas donelo odluku o usklađivanju odluke o visini stope poreza na imovinu u opštini Novi Bečej, te nećemo imati dva načina oporezivanja: posebno za zemljište, posebno za objekte, jedna stopa je bila 0.4, jedna je bila 0.3. Spojili smo te dve stope u jednu, s tim što je smanjena stopa sa 0.4 na 0.3 čime je to pojeftinilo”. Maksimović je dodao i da se nada da će ovo koristiti privrednicima u Novom Bečeju, ali i rekao da je u pripremi nova odluka o ekološkoj taksi kojom bi trebalo da bude olakšano plaćanje ovog nameta privrednicima.

Maksimović je iskoristio priliku i da se osvrne na predstojeću automobilsku trku koja je zakazana za 14. april. “To je nešto što se dosada u Srbiji nije radilo, a to je da se voze trke kroz jezgro grada. Nešto u čemu Novi Bečej do sada nije učestvovao su bile te auto trke. Mislim da je šampionat Srbije značajna manifestacija koja će se odigrati u Novom Bečeju. Ukoliko se pokažemo kao dobri organizatori, a verujem da hoćemo, nadam se da ne samo što će biti ekskluzivna i zanimljiva građanima, već da će postati i tradicionalna trka u Novom Bečeju” rekao je prvi čovek opštine Novi Bečej dodajući u šali da na ovaj način Novi Bečej počinje da liči na Monte Karlo gde se, takođe, voze auto trke kroz grad.

Da li ste znali...

da su u gradskom parku postojali sledeći spomenici: spomenik Mađarske slobode, spomenik grofa Karolja Leiningena, spomenik kralja Petra I Karađorđevića i spomenik kralja Aleksandra Karađorđevića?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković