Otkazani izbori za članove saveta mesnih zajednica Novi Bečej i Kumane

Kako je saopšteno na konferenciji za medije održanoj u utorak, 12. februara, u opštini Novi Bečej, predsednik skupštine opštine Novi Bečej, Milovan Baštovanov, stavio je van snage odluku o raspisivanju izbora za članove saveta mesnih zajednica Novi Bečej i Kumane koji su bili zakazani za 24. februar.

Naime, radi se o tome da je ministarstvo nadležno za pitanja lokalne samouprave dalo mišljenje (koje je lokalna samouprava i uvažila) da bi trebalo prvo usaglasiti statut opštine Novi Bečej, odluke o osnivanju mesnih zajednica i statute mesnih zajednica sa zakonom o lokalnoj samoupravi koji je nedavno izmenjen, pa, tek onda, raspisati i sprovesti izbore za članove saveta.

Komentarišući ovu odluku, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, pozvao je sve političke činioce na što širi konsenzus i saradnju u radu na izmenama i dopunama ovih akata. “ Pozivam sve političke činioce u opštini Novi Bečej, nevezano za to da li čine vlast ili opoziciju u ovom trenutnku, dakle, sve aktivne političke činioce, da se uključe u izradu novih Statuta Mesnih zajednica, da se uključe aktivno i u izmene Statuta opštine, ne zato što nam je potrebna pomoć, već zato što želimo jedan širi konsenzus povodom tog pitanja. Mislim da će izmena Statuta opštine biti već na prvoj, narednoj sednici skupštine opštine. Što se tiče statuta mesnih zajednica, daćemo im zadatak da krenu u izradu svojih novih Statuta. Verujem da to može da se reši u narednih mesec do mesec i po dana” rekao je prvi čovek opštine Novi Bečej.

Što se samih novina u zakonu o lokalnoj samoupravi tiče, njima bi trebalo da bude unapređeno i funkcionisanje mesnih zajednica, ali i njihov odnos sa jedinicama lokalne samouprave. Dosadašnji koncept po kojem one svojim aktima utvrđuju poslove kojima se bave, način izbora organa, organizaciju i rad je prevaziđen izmenama drugih zakona. Sada su predviđeni obavezan izbor saveta mesne zajednice, utvrđivanje njegove nadležnosti, uvode se osnovi za raspuštanje saveta kao i nadzor opštine nad radom i aktima i ovlašćenja prema mesnim zajednicama.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je posle prvog svetskog rata, prvi reditelj beogradske opere je bio Novobečejac - Vojislav Turinski.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković