banerKIA3

Skupština opštine Novi Bečej održala je svoju 24. sednicu u petak, 30. novembra. Pred odbornicima se našlo čak trideset i pet tačaka dnevnog reda, a jedna od prvih ticala se ostavke dosadašnjeg predsednika skupštine, Mirjana Jakšića.

Nakon Jakšićeve ostavke, na njegovo mesto izabran je Milovan Baštovanov. Pored Milovana Baštovanova, za zamenika predsednika skupštine izabran je Milenko Garčev. Takođe, ostavku na odbornički mandat podneo je i Arsen Pajić, a na njegovo mesto stupio je Miroslav Macura. Odbornici su danas smenili i Ranka Radnovića koji je bio član opštinskog veća, a na njegovo mesto izabran je Ivan Vlaškalin.

Ivica Milankov, predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke, rekao je da je ova stranka od danas deo vladajuće većine što je i predsednik opštine potvrdio.

Pored političkih turbulencija, na dnevnom redu skupštine našao se i rebalans budžeta opštine. Povod rebalansu je plaćanje duga za most koji je pre petnaest godina trebalo da poveže Novi Bečej i Bečej, a koji je poklonjen opštini Ada. Govoreći o ovom problemu, Saša Maksimović je rekao: “Dug opštine Novi Bečej iznosi negde oko 23 ili 24 miliona dinara i to je, u stvari, ključ ovog rebalansa. Građani moraju znati da su to sve aveti prošlosti koje nas redovno udaraju po ušima i nije to dug opštinski, nije to dug predsednika opštine, to je dug svih građana. Građani moraju znati i da je ono što nas čeka u 2019. godini dug Doma zdravlja u sadašnjem iznosu od 143 miliona bez kamata i to će sve morati građani opštine da podnesu”. On je istakao i da se opštinsko rukovodstvo trudi da građani što manje osete posledice ovih pritisaka na budžet lokalne samouprave, ali i da su ovi dugovi iz prethodnih godina velika opterećenja. “Budžet jeste stabilan. Budžet nikada nije imao ovoliko sredstava. U ovom trenutku, mislim da se oko 120 miliona nalazi u budžetu opštine. Zaista, nikad opština nije imala ovoliko para, ali nije poenta čuvati pare na računu već ih investirati građanima. Međutim, mi zarad sigurnosti ne samo budžeta već i svih institucija koje su naslonjene na budžet opštine, zarad stabilnosti štedimo pare kako bi što lakše izneli taj teret dugovanja” objasnio je Maksimović. On je iskoristio priliku da ukaže na to da je nacrt budžeta za narednu godinu već izrađen, ali da se sa javnom raspravom čeka dok se ne vidi koliki će, tačno, biti dug Doma zdravlja. “Prilično je kompleksna tema. Dug Doma zdravlja iznosi između 143 miliona i 200 miliona. Zašto? Ukoliko uspemo da postignemo sudsko poravnanje sa najvećim poveriocem i uspemo da otpišemo kamate, on ostaje na 143 miliona. Ukoliko se bude išlo na sudsku presudu, ne postignemo dogovor, taj dug prema najvećem poveriocu iznosu 116 miliona, sa kamatama, samo on će biti 140 miliona čime se ukupan dug penje na blizu 200 miliona. To je vrlo teška situacija, ali se moramo izboriti i sa njom” kazao je Maksimović.

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?