Škola za trudnice počela sa radom

U subotu, 27. oktobra, sa radom je otpočela škola za trudnice koju organizuje Savet za populacionu politiku opštine Novi Bečej uz podršku Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a koja se održava u fiskulturnoj sali Doma za odrasla i starija lica “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”.

Ovo je samo jedna od aktivnosti projekta o kojem je naš portal već pisao.

Prisutne trudnice i predavače pozdravio je Branko Svilengaćin, član Saveta za populacionu politiku, koji je ovom prilikom rekao: “Iako naše trudnice jako kvalitetne informacije već dobijaju unutar sistema Doma zdravlja i od ginekologa i pedijatra i dečijeg stomatologa, Škola za trudnice je neka nova vrednost. Danas to počinje u Novom Bečeju po prvi put da se ostvaruje. Mi smo zbog toga izuzetno srećni i uzbuđeni. Nadamo se da će buduće majke prepoznati ovu školu kao nešto lepo, korisno i za njih i kao jedno dobro iskustvo i dobro druženje, pre svega. Savet za populacionu politiku opštine Novi Bečej će insistirati i da se to, ako sve ovo zaživi nekim svojim punim sjajem, u nekoj budućnosti, produži”.      

Govoreći o značaju ove škole za trudnice, Jelena Popetru, ginekološko-akušerska sestra, koja je jedan od predavača, istakla je da prva trudnoća sa sobom povlači mnoga pitanja. “Prva trudnoća, svakako, sama po sebi, svakoj porodici pravi mnoge nedoumice i zablude kako dalje i šta dalje. Mi smo tu da kroz tu neku psiho-fizičku pripremu trudnica, kako za sam porođaj, tako i za onaj period posle porođaja, omogućimo da što lakše i bezbrižnije prođu sam taj period. Njima će sve ove informacije koje će dobiti u školici biti od koristi. Kako da se pripreme za porodilište, šta je ono što treba da ponesu, kako da sačuvaju svoje zdravlje i svoje i bebino, kako da što bezbolnije i bezbrižnije prođu sam porođaj i, naravno, narednih šest nedelja posle porođaja ili period babinja koji je, svakako, značajan kako za majku tako i za dete”. Ona je istakla da škola za trudnice ima i teorijski i praktični deo, te da je akcenat dat i na fizičku, ali i na psihičku pripremu trudnica. “Prosto, važno je da one prođu sav taj deo koji je pred njima, da tu trudnoću shvate kao najlepši period u svom životu i da, prosto, i sebi i bebi učine dalji put u porodilištu i posle toga i bolji i bezbrižnijim” zaključila je Popetru. Ona je dodala još i da je svaki čas koncipiran tako da ima i praktični i teorijski deo: “Naravno, svaka trudnica koja dođe na ovu psiho-fizičku pripremu, pre toga mora da ima saglasnost ginekologa da može da se uključi u taj neki deo praktični. Znači, imamo teme koje su za njih jako važne što se tiče dojenja, kupanja, obrade pupka i tog dela, zatim da prođu trudnoću što bezbrižnije i kasnije ulazimo sa vežbama disanja, vežbama relaksacije, vežbama napinjanja, tako da svaki određeni deo trudnoće ima kada se šta radi i koji deo se prihvata i u koji deo se opušta sama trudnica”.      

Školica za trudnice održava se subotom i nedeljom od 10 časova u fiskulturnoj sali Doma “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković