banerKIA3

U subotu, 20. oktobra, završen je ovogodišnji festival komedije “Jovan Knežević Caca”.

Posle pet takmičarskih dana, žiri u sastavu Aleksandar Volić, reditelj, dr Milan Mađarev, teatrolog i Vladeta Sudarski, glumac, proglasio je nagrađene predstave i glumce. Tako je, odlukom žirija, kao najbolja predstava festivala proglašena predstava “Mi čekamo bebu” Teatra 91 iz Aleksinca. Takođe, nagrađen je i Dragoslav Ranđelović za režiju te iste predstave, dok je Srđan Stojadinović dobio Cacinu lentu kao najbolji glumac festivala za ulogu komšije hipohondra u ovom komadu. Međutim, tu nije kraj priznanjima aleksinačkom ansamblu. Ovaj dobro uigrani tim dobio je i specijalnu nagradu za kolektivnu igru, a nagrada publike za najbolju predstavu, ove godine, poklopila se sa mišljenjem žirija te je, tako, Teatar 91 odneo ukupno pet nagrada sa novobečejskog festivala.

Olivera Miljatović Radaković dobila je nagradu kao najbolja glumica festivala za tumačenje lika Desanke u predstavi “Heroj nacije” beočinskog amaterskog pozorišta KUD “Brile”. Beočincima je otišla i nagrada za najbolju scenografiju i to, konkretno, Sekuli Petroviću za rešenje enterijera u predstavi “Heroj nacije”, dok je nagradu za najbolju muziku u istoj predstavi dobio Slobodan Bob Živković. Nagradu za najbolji kostim osvojio je Teatar Levo za predstavu “Rastibuđilizovane klejbezable”.

Govoreći o izazovima u radu na predstavi, Srđan Stojadinović, najbolji glumac ovogodišnjeg festivala, rekao je: “Ne želim da sebe stavljam u prvi plan zato što je to kolektivni čin. Pozorište je kolektivni čin. Stvarno, bez mojih kolega, možda i ne bih dobio ovu nagradu da nije bilo njihove pomoći i da nisam zajedno sa njima učestvovao u ovoj divnoj predstavi. Želeo bih da se zahvalim Dragoslavu Ranđeloviću koji mi je pružio tu šansu da igram tu ulogu i verovao je u mene i ja sam se trudio da igram što bolje i da pokažem njemu da se nije prevario”. Kako dodaje, posle Aleksinca, Novi Bečej mu je omiljeni grad budući da ga ovde publika uvek dobro prihvata i uvek ih dotakne ono što on radi. Stojadinoviću je ovo peto učešće na festivalu i treći put da je nagrađen.

Odmah posle dodele nagrada, na daske koje život znače stupili su glumci Amaterskog pozorišta Novi Bečej (poznatog i kao NB Teatar) koji su van konkurencije, a u čast nagrađenih, premijerno odigrali predstavu “Sokakom kroz dušu banatsku”. Ovaj komad rađen prema motivima tekstova Zorana Petrovića i Velimira Subotića, a u režiji i adaptaciji Saše Milenkovića, prikazuje život u banatskom selu tipičan i prepoznatljiv za sve nas iz ovih krajeva. Iz scene u scenu, pred publikom se nižu detalji iz života ljudi na ovom podneblju. Ponekad tužni, ponekad radosni, a često i komični, vodili su publiku kroz čitav spektar osećanja od žalosti i saosećanja sa crkvenjakovom udovicom, pa sve do veselja i smeha sa tipičnim banatskim kumom koji u svadbi traži sto puta istu pesmu, pokazali su, još jednom, Milenkovićev očigledan talenat za režiju koji je publika koja je do poslednjeg mesta ispunila salu nagradila gromkim aplauzima i to, mnogo puta, i na “otvorenoj sceni” što je najveća pohvala za svakog glumca i reditelja.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je pored toga što su železnički i drumski saobraćaj umanjili značaj Novog Bečeja u prometu žitaricama, on je ipak ostao sve do Drugog svetskog rata najprometnije pristanište na Tisi u Jugoslaviji.