banerKIA3

U petak, 22. juna, u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, održana je svečana akademija “Slovo ljubve” na kojoj je nagrada “Despotica Angelina Branković” dodeljena profesoru doktoru Draganu Staniću, predsedniku Matice srpske, koji stvara pod aliasom Ivan Negrišorac.

Negrišorac je istakao da mu ova nagrada mnogo znači budući da već samo ime despotice Angeline obavezuje, ne samo u pesničkom, već i u duhovnom smislu. “Ja mislim da poezija mora da ponese to breme koje računa sa odgovornošću pred Duhom Svetim. To treba, prvenstveno, da ponesu monasi na sebi, ali, mislim da i poezija tu može mnogo da doprinese da ovaj život naš na ovom svetu ne izgubi duhovnu supstancu. Ako to izgubi, bojim se da ćemo mi izgubiti jako mnogo od onoga što predstavlja smisao naših života” rekao je nagrađeni pesnik. On je podsetio i da je od samih početaka uključen u život i rad Banatskog kulturnog centra i kao prijatelj i kao neko ko je brinuo o poslovima Matice srpske. “Ideja Matice srpske i jeste da gde god možemo da utičemo da se formiraju neki specifični oblici rada u lokalu koji ističu kulturne vrednosti, Matica će uvek biti od pomoći i takvim ljudima i takvim idejama i takvim zajednicama u kojima se tako nešto radi” zaključio je Negrišorac. 

Manifestaciju “Slovo ljubve” podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama u čije ime se prisutnima obratio pomoćnik pokrajinske sekretarke, doktor Milan Micić koji je istakao da je ova manifestacija, ali i nagrada koja se u okviru nje dodeljuje, izuzetno značajna za duhovni, kulturni, ali i nacionalni identitet vojvođanskih Srba. “U Banatu, posle 1404. godine, na ovom prostoru, posede je dobio despot Stefan Lazarević, kasnije, despot Đurađ Branković. Nemanjićka tradicija koja se osećala u Lazarevićima i Brankovićima prenešena je na prostor Banata zahvaljujući ovim velikim porodicama. Despoti Brankovići su u Sremu, posle pada Smedereva 1459. pod tursku vlast preneli elemente srpske državnosti tako da je srpska srednjevekovna država i dalje funkcionisala još izvesno vreme dok sam Srem nije pao u turske ruke, ali to nije bilo samo funkiconisanje države, nego i funkcionisanje crkve i sve one duhovnosti koja je bila neophodna za opstanak srpskog naroda u tim nemirnim vremenima” objasnio je Micić.

Direktor Banatskog kulturnog centra koji je i organizator ove svečanosti, Radovan Vlahović, istakao je da je Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) veliko ime, čovek koji je obeležio poslednje dve i po decenije kulturnog života. “Banatski kulturni centar je prepoznao njegovu knjigu i ove godine će Ivan Negrišorac dobiti nagradu “Despotica Angelina” i ta nagrada će povezati sećanje na despota Stefana Lazarevića, na Đurađa Brankovića i Angelinu Branković koju smo kao sveticu i veliku majku srpsku doneli ovde na njenu svekrvinu” rekao je Vlahović. On je dodao i da je značaj ove manifestacije i u tome što podseća na jednu drugu stranu istorije gde su Srbi delili prostor i sudbinu sa Mađarima. “U tom periodu, despot Stefan je, ne samo sačuvao Srbiju u onom obliku u kom je ona bila u vreme Dušanovog carstva već je i proširio i preneo nemanjićku tradiciju preko Save i Dunava” zaključio je Vlahović. Direktor Banatskog kulturnog centra ukazao je i na to da je dan ranije, u okviru projekta “”Slovo ljubve”, organizovana i poseta novomiloševačkih osnovaca istorijskom lokalitetu Arača gde su oni mogli da se upoznaju sa istorijskim činjenicama i podacima vezanim za taj spomenik kulture i njegov značaj.

Na svečanosti je nastupio i ansambl “Renesans” posvećen očuvanju i izvođenju tradicionalne muzike iz perioda srednjeg veka i Renesanse, dok su u okviru “Pesničkog venca” nastupili Ivan Negrišorac, Selimir Radulović, Slavomir Gvozdenović, Perica Milutin, Milan Micić, Miomir Milinković i Radovan Vlahović.

panel
5620
Članaka
panel
5528
Fotografija

Poslednje fotografije

07.07.2020. (13 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
07.07.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je završetkom pruge Veliki Bečkerek - Velika Kikinda  1883. godine,  Novi Bečej bio uključen u železničku mrežu Austro-Ugarske?