banerKIA3

U petak, 15. juna, koncertom Vojvođanskog kamernog orkestra u Domu kulture opštine Novi Bečej završeno je svečano obeleževanje 230 godina od dobijanja statusa varoši.

Koncertu je prethodila investiciona konferencija INVESTCO o čemu je naš portal već pisao.

Pre početka samog koncerta Vojvođanskog kamernog orkestra, prisutnima se obratio Ištvan Pastor, predsednik skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je podsetio prisutne na viševekovne veze Novog Bečeja sa Evropom i evropskim vrednostima. “Novi Bečej je, jezikom brojki govoreći, već 780 godina deo evropskog kulturnog, ekonomskog i političkog prostora. Svi možemo biti ponosni na bogatu istoriju Novog Bečeja, međutim postavlja se pitanje kako iskoristiti ekonomske, kulturne, geografske, ljudske potencijale i živeti sadašnjicu kvalitetno i bogato” kazao je Pastor u petak. On je ukazao i na to da su upravo sa ovih prostora, krajem Srednjeg veka, prvi studenti odavde otišli na univerzitet u Krakovu da se dalje školuju, ali i da je Novi Bečej bio bitan faktor u istorijskim dešavanjima tokom vekova. On je, takođe, iskazao i uverenje da je pred Novim Bečejem i Novobečejcima svetla budućnost, te da ima prostora i mogućnosti za razvoj. Ovom prilikom, Ištvanu Pastoru uručena je i replika povelje cara Josifa II kojom je Novi Bečej stekao status varoši.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, rekao je da je ponosan što je predsednik upravo u trenutku obeležavanja ovog jubileja, ali i skrenuo pažnju na to da bi svi trebalo da budu ponosni na Novi Bečej. “Novi Bečej je, nekako, bio mesto gde se dešavao sudar istorije. Arača nije samo mađarska, Arača nije ni samo srpska. Ona je i mađarska i srpska i turska i baš zato je ovde tako bogata tradicija. Šta nas očekuje u budućnosti? Očekuje nas i rekonstrukcija Arače i razvitak u kulturnom smislu i u tradicionalnom smislu, ali i u industrijskom smislu. Mi ćemo dati sve od sebe da u narednih par godina pojačamo nivo investicija, a očigledno je i da je nivo investicija veći u ovih proteklih dve godine nego u poslednjih osam. U prethodnih osam godina, opština je ulagala oko 390 miliona infrastrukturno, u zadnjih dve, preko 600 miliona je stiglo u opštinu” rekao je prvi čovek opštine Novi Bečej rekavši i da vidi ovaj jubilej kao početak jednog novog vremena za Novi Bečej i novih prilika za rast i razvoj.

I Matija Kovač, predsednik organizacionog odbora obeležavanja jubileja, zadovoljan je načinom na koji je ova značajna godišnjica obeležena. “Ovo je način da ponovo privučemo pažnju na Novi Bečej. Novi Bečej zaslužuje više, može bolje. Iako jeste lep, iako jeste grada dobrih i vrednih ljudi, dobrih poljoprivrednika, privrede koja i pored svih teškoća funkcioniše, želeli smo da privučemo pažnju na nas kako od državnih i pokrajinskih organa, tako i investitora. Zato smo danas imali investicionu konferenciju za šta verujem da nijedna uprava ne samo u Novom Bečeju, već i u Srbiji, nije radila na lokalnom nivou. Svi čekaju od države, predsednika, premijera da im zakuca na vrata. Mi radimo obrnuto. Idemo ka investitorima da pokažemo da smo sposobni da brzo rešavamo njihove probleme” rekao je Kovač. On je naglasio i da je umetnički program večeri bio namenjen Novobečejcima kao svojevrsno podsećanje na našu prošlost i vraćanje samopouzdanja i vere u neka buduća vremena.

U okviru kulturnog programa prikazan je i kratak film o istorijatu naseljenog mesta Novi Bečej.

panel
5720
Članaka
panel
5618
Fotografija

Poslednje postavljeno

09 avgust 2020
09 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
08 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020
05 avgust 2020

Poslednje fotografije

08.08.2020. (19 fotografija)
Svadbe i običaji

Kultura, sport, društva...


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
05.08.2020. (7 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je Josif Marinković, kompozitor i dirigent rođen u Vranjevu 03. septembra 1851. godine a umro u Beogradu, gde je i sahranjen 13. maja 1931. godine?