banerKIA3

U četvrtak, 31. maja, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju, Tibor Varadi, ugledni profesor međunarodnog prava, predstavio je svoju novu knjigu, “Put u juče” našoj publici. Ovo je drugo predstavljanje profesora Varadija u Novom Bečeju budući da je pre nešto više od mesec dana predstavio ovu knjigu Novobečejcima na mađarskom jeziku.

Ova knjiga koju je Miljenko Jergović nazvao nadogradnjom prethodne Varadijeve knjige, “Spisi i ljudi”, predstavlja kompilaciju najzanimljivijih momenata iz dugogodišnje advokatske prakse njegovih oca i dede koji su se bavili advokaturom u Zrenjaninu još od kraja 19. veka. Profesor Varadi je istakao da je oduvek imao sklonosti ka pisanoj reči, ali da je usled intenzivne pravničke karijere taj aspekt njegovog života čekao do sada da se ostvari. Autor, ipak, dodaje i da se trudi da bude što verniji istini. “Ja se činjenica apsolutno držim. Znači, nijednu činjenicu ne menjam. Ono što je u spisima, ono što je fakat, nije uvek sasvim lako ni utvrditi, ali nastojim to da činim koliko umem kao pravnik i onda tome dodajem neke refleksije, povezujem to sa nekim uspomenama, ali na samim činjenicama ne menjam ništa”, rekao je Tibor Varadi. Prema njegovim rečima, ova vrsta književnosti značajna je i sa aspekta upoznavanja sa prošlošću radi bljeg i lakšeg sagledavanja i suočavanja sa današnjošću budući da se kroz upoznavanje sa obrascima iz prošlosti mogu uočiti i prepoznati i neke aktuelne društvene prilike. On dodaje i da je pravo kao “veština dobrog i pravičnog” često na iskušenjima. “U vremenima kada je ideologija izuzetno snažna i prisutna, onda je i pritisak na pravo snažan. Godine fašizma, prve godine komunizma, nije, naravno, isto, ali je sve po jako žestokim uticajem ideologije. Imamo i mirnija vremena. Tako da, ako čovek to gleda kroz istoriju, onda tu vidi i borbu prava za sopstveno dostojanstvo” zaključio je profesor Varadi.

Kao i uvek, moderator večeri bila je Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, koja je ovom prilikom rekla: “Stvarno je velika čast što nas je gospodin Varadi posetio u roku od dva meseca i što smo održali ovo književno veče koje smo obećali. “Put u juče - priče iz advokatske kancelarije” je književno delo koje zaslužuje pažnju svih nas. Pod jedan, zato što se bavi na vrlo direktan način bavi dešavanjima na teritoriji Banata, Zrenjanina, našeg prvog komšiluka. Pod dva, doktor Varadi je otvorio arhivu koja je stara 120 godina koja ima nekoliko hiljada spisa i napravio je dva izbora u svoje dve knjige,a iskoristili smo priliku i da ga pozovemo kada bude gotova i treća knjiga da nas poseti”.

Đukičin je iskoristila priliku i da kao sledeće dešavanje u Narodnoj biblioteci najavi izložbu likovnih radova Mileta Nadlačkog kojom će se otvoriti tradicionalno “Leto u avliji” i kojom će početi letnje aktivnosti biblioteke.

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

Nova zgrada Osnovne škole ''Milan Stančić-Uča'' u Kumanu svečano je otvorena 27. novembra 1965. godine