banerKIA3

U sredu, 16. maja, u Narodnoj biblitoeci u Novom Bečeju, književno veče i prezentaciju svoje knjige “Nezemaljski izraz njegovih ruku” imao je čuveni književnik, Miljenko Jergović.

Jergović, inače, rođeni Sarajlija koji živi i radi u okolini Zagreba, koji je našoj publici poznat po knjigama “Dvori od oraha” i “Rod”, govorio je o svojoj motivaciji da se pozabavi Gavrilom Principom i atentatom u Sarajevu u svom najnovijem delu. “Meni je ta priča važna i bliska, jer sam Sarajlija i sa druge strane, jer sam išao u istu Gimnaziju sa Gavrilom Principom samo nekih 70 godina kasnije i rukohvati u toj Gimnaziji su ostali isti u tih 70 godina tako da je i u ono vreme postojao neki osećaj da se ti krećeš prostorom kojim su se kretali neki davni ljudi koji su odredili sudbinu vijeka” rekao je Jergović dodavši još: “Meni je teško, zapravo, naslutit baš sve razlike među svjetovima, jer razlike, s jedne strane velike i ozbiljne, postoje, a sa druge strane, kako nam je jezik zajednički, kako nam je veći dio istorijskog iskustva zajednički, tako su nam u osnovi zajedničke i ove važne teme. Postoje dve vrste tema kojima se ja bavim. Jedno su one, kako bi se reklo, teme za vječnost i od vječnosti, dakle teme koje su primarno književne prirode i primarno sačinjene od onoga što predstavlja neku celovitost života, a drugo su dnevne teme, teme koje su više novinarske i novinske prirode, kojima se takođe bavim, jer sam ja zapravo veći dio svoje aktivne karijere na ovakav i onakav način se bavio i novinarskim poslovima”.

O odličnom prijemu od strane publike koja je ispunila galeriju Narodne biblioteke najbolje svedoči i činjenica da je u više od sat i petnaest minuta koliko je trajalo književno veče vladala potpuna tišina koju je presekao tek gromoglasan aplauz na samom kraju večeri.

Zadovoljna književnom večeri je i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke, koja je ocenila ovo događanje kao jedan od vrhunaca svoje karijere. “Gospodin Jergović je učinio veliko zadovoljstvo i veliku čast našoj kući, našoj biblioteci, Novom Bečeju, a naravno i mneni kao direktoru ove ustanove što je bio večeras naš gost. Mislim da je ovo bilo književno veče za pamćenje, mislim da je ovo vrhunac moje karijere i više od ovoga nema zato što je Gospodin Jergović jedan od najboljih i najvećih intelektualaca na ovim našim prostorima” zaključila je Đukičin koja je iskoristila priliku da podseti da nas krajem meseca očekuje i prezentacija knjige Tibora Varadija “Priče iz advokatske kancelarije” koja je nedavno predstavljena na mađarskom jeziku, a sada sledi predstavljanje na srpskom jeziku.

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je industrija cigle, crepa i keramike »Polet« nekoliko meseci u 1947. godini nosila naziv Toza Marković?