banerKIA3

Srednja škola Novi Bečej nastavlja da osavremenjava svoj pristup obrazovanju i da unapređuje kvalitet školovanja naših srednjoškolaca. Posle pionirskog koraka ka uvođenju digitalnih školskih dnevnika, od ove godine, buduće učenike očekuju i novi obrazovni profili i brojne druge novine u načinu rada.

Kako kaže Anita Bojić Perkin, direktor Srednje škole, obrazovni profili su brižljivo odabrani u saradnji sa opštinskom upravom i školskom upravom, a sve u cilju što boljeg usklađivanja plana upisa sa potrebama tržišta rada, kao i sa smernicama dobijenim od ministarstva prosvete: “I ove godine, Srednja škola će imati u ponudi gimnaziju opšteg tipa. Tu bih napomenula da će ove godine gimnazija biti reformisana i imaće izborne predmete gde će se učenici opredeljivati za određeni paket predmeta koje će slušati tokom četiri godine. Pored toga će i sam program biti redefinisan, odnosno, način obrade određenih nastavnih jedinica i tema proći kroz izvesnu reformu”.

Pored ovoga, kao nešto sasvim novo, ona je istakla da prvi put naša Srednja škola ima mogućnost da upiše posebno odeljenje gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. “Učenici koji se opredele za ovaj obrazovni profil će polagati poseban prijemni ispit kao dodatni pored završnog ispita koji svi učenici polažu. Bitno je i to da taj prijemni učenici polažu ranije nego što su upisi u srednju školu. Tako će oni imati mogućnost da ukoliko nisu položili prijemni ispit, ipak, mogu upisati bilo koji drugi smer, ako žele” rekla je Bojić Perkin dodavši da se prijemni ispit sastoji iz zadataka iz matematike srednjeg i naprednog nivoa iz zbirke za završne ispite. Ovaj prijemni ispit učenici zainteresovani da pohađaju školu u Novom Bečeju polagaće u Zrenjaninskoj gimnaziji 3. juna, a prijave za polaganje se vrše od 11. do 14. maja u Srednjoj školi u Novom Bečeju.

Prema njenim rečima, izuzetno je popularan i smer za školovanje tehničara mehatronike koji će i ove godine biti moguće upisati kao i prethodnih.

Osim ova tri četvorogodišnja smera, Srednja škola će ove godine upisivati i automehaničare i mehaničare poljoprivredne mehanizacije kao obrazovne profile u trajanju od tri godine. I u ovom segmentu planirane su novine, te se tako planira i upis za smerove “trgovac” i “modni krojač”, međutim, iako je škola dobija sve verifikacije, čeka se i zvanično odobrenje Ministarstva i uvrštavanje i ova dva profila u zvaničnu ponudu za upis. “U ovom trenutku, škola nema informaciju da li će Ministarstvo dati pozitivan odgovor o upisu i da li će biti i u konkursu. Naime, Srednja škola dobila je verifikaciju i rešenje od pokrajinskog sekretarijata za upravu, propise i nacionalne zajednice da ispunjava sve uslove i što se tiče nastavnog kadra i što se tiče opremljenosti škole. Ostalo je samo još da dobijemo konačnu odluku o upisu učenika i kada je dobijemo, učenici će moći da se opredele za ukupno četiri profila u trogodišnjem trajanju” rekla je direktorka Srednje škole.

Ona je naglasila i da je škola uložila 2 miliona dinara u održavanje i 3 miliona u opremanje škole čime je kvalitet nastave podignut na jedan viši nivo. Kao prednosti upisa baš novobečejske Srednje škole, ona naglašava, pre svega, to da se nastava uvek odvija u prepodnevnoj smeni što ostavlja učenicima više vremena za vannastavne aktivnost. Takođe, ukazala je i na veći broj sekcija, radionica, razmena srednjoškolaca u kojima Srednja škola učestvuje. Anita Bojić Perkin ukazala je i na značajnu podršku koju opština Novi Bečej pruža Srednjoj školi: “Stvar koja je zaista značajna jeste i podrška opštine. Biće finansiran prevoz svih učenika koji su sa teritorije opštine Novi Bečej, a koji se opredele da pohađaju našu školu”.

panel
5620
Članaka
panel
5505
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

16.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
08.06.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je pored toga što su železnički i drumski saobraćaj umanjili značaj Novog Bečeja u prometu žitaricama, on je ipak ostao sve do Drugog svetskog rata najprometnije pristanište na Tisi u Jugoslaviji.