banerKIA3

U utorak, 24. aprila, novobečejska publika bila je u prilici da uživa u predstavi “Kralj Ibi” u izvođenju dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej. Nadrealni i apsurdni tekst Alfreda Žarija sa kraja devetnaestog veka mladi glumci i glumice izneli su smelo i samouvereno dokazavši još jednom da su neke teme uvek aktuelne. Tiranija kojom se prikriva slabost, ambicija neutemeljena ni u čemu osim u samoj sebi i krajnja depraviranost vulgarnog “tate” Ibija besmrtne su kao što je besmrtan i besmisao tiranije koju on cinično naziva “ibikratijom”.

Iako je mlada glumačka ekipa u pitanju, grešaka u izvođenju nije bilo, a o tome da je predstava bila pun pogodak i da je dotakla publiku najbolje svedoči i to da su na dva mesta u toku predstave glumci bili nagrađeni aplauzom na otvorenoj sceni.

Govoreći o motivima i aktuelnosti samog teksta i predstave, Gordana Adamov koja tumači lik Ibijeve supruge, rekla je: “U razgovoru sa našim rediteljem kada smo odlučili ovu predstavu i kada smo imali čitajuće probe, kada smo pričali, gledamo na to kao na naš svet „ibizma“ kojim želimo da predstavimo to kako mi vidimo stvari oko sebe, kako vidimo sisteme u oklnim državama, u našoj državi, u državama na drugim kontinentima i uopšte u politici u svetu. To je, dakle, ogledalo stvarnosti iz nekog apsurdnog ugla, a opet ogledalo mladih, kako su mladi to postavili, da se malo i drugi zapitaju kako mi vidimo stvari i kako doživljavamo sve ovo, kroz igru, naravno”. Ona je naglasila i da je bitno ne biti naivan i ne prihvatati baš sve “na prvu” loptu, već kritički se osvrtati na sve što dopire do nas i tražiti ono što se krije u pozadini reč koje se plasiraju.

Zadovoljan predstavom je i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej, koji joj predviđa dugačak pozorišni život: “Već je peta godina za redom kako Dramski studio mladih osvaja veliki broj nagrada. Mislim da ih sada ima već šezdesetak sa različitih festivala i u Srbiji i u regionu. Samo ova ima šesnaest, za sada, jer još nas čekaju neki festivali, putovanja i gostovanja. Tu je, prosto, kontinuitet, s jedne strane, preko deset godina zajedno sa Igorom Pavlovićem, glumcem iz Srpskog narodnog pozorišta. To je zaista dobitna kombinacija, jako mnogo rada i mnogo putovanja, ali zaista odlično igraju i pravo je zadovoljstvo gledati ih. Nije slučajno što bukvalno na svakom gostovanju i žiriranju dobijemo pitanje: „Da li je moguće da ovo nisu profesionalni glumci? Da li su ovo zaista samo ljudi od 16, 17 ili malo više godina?“, tako da je to najlepše čuti i iskreno je zadovoljstvo raditi sa njima”. On je dodao i da je namerno izbegnuto bavljenje dnevnopolitičkim temama, ali i da mladi mogu uočiti sličnosti između Ibija i mnogih ličnosti iz svetske istorije i politike.

panel
5460
Članaka
panel
5384
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

22.05.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


21.05.2020. (10 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


21.05.2020. (10 fotografija)
Likovi ratova i revolucije
Likovi ratova i revolucije

23.04.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je pored toga što su železnički i drumski saobraćaj umanjili značaj Novog Bečeja u prometu žitaricama, on je ipak ostao sve do Drugog svetskog rata najprometnije pristanište na Tisi u Jugoslaviji.