Novi Bečej kroz epohe - nova stalna postavka u Domu kulture

U sredu, 18. aprila, u nedavno renoviranom donjem holu novobečejskog Doma kulture, otvorena je izložba “Novi Bečej kroz epohe” koja će biti deo stalne postavke i biće dostupna posetiocima u radnom vremenu Doma kulture. Ova zbirka otkupljena je od arheologa-amatera iz Zrenjanina, Joce Bakalova, i sastoji se od raznovrsnih predmeta sakupljenih širom teritorije opštine Novi Bečej, a koji oslikavaju različite istorijske periode razvoja našeg mesta i njegove okoline.

Novica Blažin, direktor Doma kulture, rekao je da je ovo tek početak rada na prikupljanju arheološke i istoriografske građe vezane za Novi Bečej i čuvanju tradicije našeg mesta. “Ovo je samo jedna mala, inicijalna kapisla za sve ono što Novi Bečej ima jer ne može u Domu kulture stati sve ono što je vredno i što je priča za sebe, ali može da bude pozivnica da se lokaliteti posete i na licu mesta vide” rekao je Blažin istakavši i da je u planu da se u određenim vremenskim intervalima zbirka proširuje novim eksponatima uključujući tu i povelju kojom je pre tačno 230 godina Novi Bečej dobio status varoši od Franje Josifa.

A, sam Joca Bakalov je, govoreći o tome kako je ova zbirka začeta i nastala, rekao: “Kada sam se pojavio ovde, u Novom Bečeju, radio sam na imanju Berek, na izlazu prema Tisi. Obilazeći teren, primetim na njivama da se tu nešto dešava, neki materijal se pojavljuje. Kolega mi je rekao, kad sam ga pitao, da su tu bili neki salaši. Ja se tada nisam mnogo razumeo, ali sam video da to nisu salaši, da je to nešto drugo. Neke stvari sam prikupio, odneo kući, počeo malo da tražim po literaturi i shvatim o čemu se radi”. Posle toga je sakupljao materijal koji je pronalazio, nosio ga kući, obeležavao i istraživao jer, kako kaže, sam materijal bez istorijskih podataka malo vredi. Danas, kada je ova kolekcija ugledala svetlo dana, Bakalov je i više nego zadovoljan: “I četrdeset stepenika kada pređeš, pa si zadovoljan. A sad, posle četrdeset godina, vidiš da je vredelo to što si radio i da to ima opravdanje, da to ljude interesuje i da je jako lepo što je završilo ovde gde je i nastajalo”.   

U procesu pripremanja zbirke za izložbu, ključnu reč imala je Ildiko Medović, kustos arheolog. Medović ima višegodišnju saradnju sa Domom kulture budući da je pripremala izložbu o Borđošu pre nekoliko godina, a tada se i javila inicijativa da se oformi jedna zbirka koja će pripadati Novom Bečeju budući da su zbirke o Borđošu i Arači koje se nalaze u gornjem holu doma kulture na pozajmici. “Ovo je bila idealna prilika da se materijal otkupi. Nagovorili smo Jocu da se otkupi deo njegove kolekcije koji je vezan za Novi Bečej. Ova izložba je, u principu, njegovih ruku delo, a ja sam sa stručne strane upakovala u jednu lepu izložbu i jedno lepo objašnjenje”. Ona dodaje i da ima prostora da se zbirka širi jer nema predmeta sa baš svakog lokaliteta koji Novi Bečej ima, ali i ovako, kroz nekih 200 eksponata, može da se stekne jedna kvalitetna slika razvoja Novog Bečeja kroz vekove.

Izložba “Novi Bečej kroz epohe” dostupna je posetiocima svakog radnog dana u radnom vremenu Doma kulture u donjem holu (nekadašnja diskoteka).

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvu fudbalsku loptu u Novi Bečej doneo, Vladislav-Lacika Kostović  iz Londona, osamdesetih godina XIX veka?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković