Prilog Danice Sekulić

profesora iz Zrenjanina, rođene u Novom Bečeju i MAVRAK MARGITE, penzionera iz Novog Bečeja

Na dan 28. avgusta 1988. godine od Danice Sekulić, proesora iz Zrenjanina, koja je rođena i odrasla u Vranjevu, dobio sam fotografiju lepe, mlade Jevrejke koja je sa njom išla u školu i koja se zvala Jucika - Julija, ali da joj se prezimena ne seća.

Raspitivao sam se kod vršnjaka Danice Sekulić koji su u isto vreme išli u građansku školu Erdman Franje, Lalić Desanke, a kasnije i kod Vase Nićina, koji je nešto stariji i najzad kod Mavrak Margite, penzionera iz N. Bečeja. Iz kazivanja sviju njih, a prvenstveno Margite Mavrak, koja se družila sa devojkom čiju sam fotografiju dobio, dešifrovali smo poreklo devojke i njezinu porodicu.

U pitanju je bila porodica Weiss Imre-a, drvarskog trgovca, čija se supruga zvala Frida. Imali su dve ćerke: Evu, koja je bila rođena 1924. godine i Juliju, koja je bila rođena 1927. g. Pouzdano se zna da je ova cela porodica deportovana i ubijena.

Vasilije Nićin, penzioner iz N. Sada se dobro sećao da je porodica Weiss stanovala u kući na uglu - prekoputa od stare apoteke, a to se nalazi u neposrednoj blizini kuće njegovih roditelja.

Ovo identifikovanje i sakupljanje podataka trajalo je više od dva meseca.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je, prema jednom obaveštenju iz 1846. godine  jahaća pošta polazila iz Budima u pravcima: Subotice, Sombora i Novog Bečeja, svake nedelje i četvrtka?