Svedočenje Milene Stošin, rođ. Cvejin

penzionera iz Novog Bečeja

Milena Stošić, penzioner iz N. Bečeja (1923.), pružila je 18. septembra 1988. godine opširne podatke o porodici Handler Lazara, trgovca iz N. Bečeja.

Ova je porodica živela u kući Bernata Naj-a, trgovca, koji je imalo veliku radnju mešovite trgovine u sopstvenoj kući, koja se nalazila na uglu današnjih ulica Jaše Tomića i ul. JNA. Porodica Handler je imala tri sestre: Franka (1913.), Klara (1915.) i Ana (1919.). Sam Bernat Naj imao je dve kćeri: Rožu 1912) i Margitu (1920.).

Sve ove devojke su pohađale školu u N. Bečeju, a oko 1935. godine porodica Handler je otselila za Mošorin, tako da su rat dočekali u Bačkoj. Klara Handler je pred rat umrla u Mošorinu, a Ana i Franka su 1944. god. uhapšene i oterane u logor. Preživele su logor i vratile se u Jugoslaviju. Franka se zadržala u Horgošu, gde se nastanila, a Ana se vratila u N. Bečej. Franka se u narvnom rastrojstvu ubila u Horgošu, a Ana se u N. Bečeju udala za Mirka Cvejina - "Daloša", opštinskog matičara. Oko 1960. godine Mirko i Ana su se ozbiljno počeli baviti fotografijom, pa su otselili u Apatin, gde su otvorili fotografsku radnju. Tu su živeli do 1980. godine, kada je Mirko umro. Ana je umrla 1988. godine u Apatinu. Njihova ćerka se udala u Beogradu, gde živi i danas.

Od sestara Naj - starija Roža, udala se za Vilmoša Nidermana iz Subotice. Preživela je rat i danas živi u Subotici. Sestra Margita udala se za Eugena Špirera iz Srbije, koji je pred rat otišao iz N. Bečeja. Margita je ostala u N. Bečeju i sa ocem i majkom je deportovana, a potom logorisana na Sajmištu, odakle joj se gubi svaki trag. Nije preživela rat.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da su osnivači košarkaške sekcije 1947. godine bili srednjoškolci zrenjaninske trgovačke akademije i mađarske gimnazije, Živa Galetin, Kosta Živković, Duško Vujackov, Bela Farkaš i Kalman Janković?