Svedočenje Branislava Petraškova - "Komoča"

penzionera iz Novog Bečeja, koji je tu proveo ceo svoj život

Branko Petraškov - "Komoč", kao jedan od vrlo aktivnih mladih ljudi sportista i član SOKO-la, poznavao je dosta Jevreja svoga doba, a sa nekima od njih se i družio.

1. "Jednog dana u junu 1941. godine prolazio sam pored zgrade osnovne škole na glavnoj ulici i tu sam video grupu Jevreja koja je, pomoću šmrka, crpla vodu iz školskog podruma. Zapazio sam Kraus Erne-a, koga sam poznavao kao sportistu. Pošto momentalno nije bilo stražara u blizini, on mi je prišao i postavio mi pitanje: "Šta misliš? Kako će se ovo naše završiti?" Odgovorio sam: "Ne znam. Verovatno neće biti dobro." - pružio sam mu pri tom cigaretu. U tom momentu me je primetio stražar, naglo nam je prišao i psujući na nemačkom jeziku, opalio mi jak šamar. Zaneo sam se i posrnuo, a onda sam naglo odatle otišao.

2. "Sećam se da su Jevreji, pre odlaska u magazin LEO WEISS-a, bili zatvoreni u magazin KLEIN i HORVAT. Tu su bili samo Jevreji našeg sreza, a u magazinu LEO WEISS-a su bili Jevreji iz celog severnog Banata."

3. "Dan kada su Jevreje brodovima i šlepovimanosili za Beograd bio je topao. Mislim da je bilo na kraju leta. Radio sam tada u Tarašu i kupao se na Tisi. Sećam se da se sa šlepa čuo glas jednog Jevrejina koji je doviknuo reči opraštaja sa Tarašom, kojeg više nikad neće videti."

NAPOMENA:

Ovde je značajno svedočenje o mestu zatočenja Jevreja sreza novobečejskog, pre odlaska u magazin LEO WEISS-a, o čemu je jedno vreme bilo dileme.

Svedočenje dato 10. januara 1991. godine.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je jedan od glavnih aktera, pri osnivanju opere u Novom Sadu, bude naš sugrađanin Bogdan Čiplić, u to vreme upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

O gradu