Predgovor

Pre pet decenija Novi Bečej je bio poprište jednog od strašnih zločina II svetskog rata.

Posle petomesečnog zatočenja, iz Novog Bečeja je u jednom danu i zauvek nestala Jevrejska zajednica, koja je u našem gradu postojala više od stopedeset godina.

Generacije posle rata nisu mogle ni saznati, ni iskusiti prisustvo ovih ljudi, a oni su za privredni i kulturni razvitak naše sredine bili veoma značajni.

Osećam zato obavezu i dug, pre svega prema svojim prijateljima Jevrejima, a onda i prema njihovim sunarodnicima da zabeležim sve ono što sam u ovom momentu mogao saznati.

Poslednji čas je za to!

Ovu malu monografiju sačinio sam na osnovu raznih podataka koje sam pribavio i obradio u vremenu od šest godina.

Izvori za lične podatke su bili:

  1. Zvanične matične knjige osnovnih škola Novog Bečeja i Vranjeva od 1888. do 1941. godine, kao i podaci iz matičnih knjiga Građanske škole u Novom Bečeju od 1908. do 1920. godine;
  2. Matice knjige rođenih, venčanih i umrlih opština Novi Bečej i Vranjevo, za period od 1895. do 1941. godine;
  3. Registarske knjige zanatskih radnji kao i registar zanatskih pomoćnika i učenika 1932. do 1941. godine Udruženja zanatlija sreza novobečejskog;
  4. Popis trgovačkih radnji iz Registra Trgovačko-industrijske komore u Vel. Bečekereku, objavljene u napisu Milutina Čolića: “Uloga Jevreja u razvoju privrede Banata" - ZBORNIK IV Jevrejskog muzeja u Beogradu;
  5. Za imena streljanih sam koristio podatke iz spomenice SENĆANSKE ŽRTVE 1941-45. a imena preživelih u ratnom zarobljeništvu iz spomenice "IZ ROPSTVA U SLOBODU" - izdate 1981. godine.

Korisne podatke autura, čiji se popis nalazi na kraju osnovnog teksta knjige, a podatke o logorima u Beogradu našao sam u feljtonu Jaša Almulija, koji je objavljen u listu POLITIKA u periodu april-maj 1989. godine.

Mnogo su mi pomogle usluge Lazara - Laze Mečkića, koji mi je pre svega nabavio deo literature o genocidu, a zajedno sa književnikom Bogdanom Čiplićem sačinio prvi spisak novobečejskih jevrejskih porodica po sećanju. Svojim liččnim sećanjima i zalaganjem da se pribave sećanja drugih ljudi, neposredno je pomogao potpunosti ove studije u meri u kojoj je to moguće posle toliko godina.

Značajno i autentično, svojim kvalitetom, doprinela su pisma dr. Viktora Jordanića (ranije Šlezinger), pravnika iz Zagreba, jednog od retkih preživelih ččlanova novobečejske Jevrejske zajednice.

Autentična su bila i svedočenja g-dje Zlate Raičević, dramske umetnice iz Podgorice, koja je bila zatočenik u novobečejskoj sinagogi, kao i Tihomira i Olge Ungar iz Novog Sada koji su ustvari preživeli logoraši sabirnog logora u N. Bečeju.

Posebno korisnu dopunu podataka pružila su mi pisma Rabbi Dr. Zvi Asaria-Helfgotta iz Savzona (Israel), koji je rodom iz Beodre i dobro je poznavao novobečejske Jevreje.

Svesrdnu pomoć mi je pružio dr. Konstantin Vukov, profesor univerziteta iz Budimpešte, koji se rodio i mladost proveo u Novom Bečeju, a družio se sa mnogim Jevrejima N. Bečeja.

Pomogla su mi isto tako sećanja i izjave mojih sugrađana: Nadj Šandora, Čede Tašina, Budai Lasla, Kiselički Mihajla, Mečkić Svetolika, Sekereš Ištvana, Kovačev Bogdana- "Bode - Baje", Stošić Milene, Petraškov Branka, Drapoš Rozalije i Velisavljev Mirjane.

Dragocen za mene bio je opis spasavanja jedine preživele porodice, koja se na vreme otselila iz Novog Bečeja, koje mi je poslala Čurčija Julija (rođ. Šlezinger) iz Beograda. U istu kategoriju podataka spadaju i podaci koje sam dobio usmenim putem od g-dje Niderman Ružice (rođene Naj) iz Subotice, koja je jedini preživeli član porodice Bernata Naja, postradale u pogromu.

 Na osnovu svih tih izvora, sačinio sam tekst koji pokušava da objasni nastanak, razvoj i uništenje Novobečejske jevrejske zajednice.

Ako sam u tome uspeo, odužio sam se uspomeni na moje drugove Bergl Hermana i Šlezinger Đurike koji su svojim hrabrim poklicima, u vreme sumraka i noći Evrope, bili uspravne mete nacističkim puščanim cevima.

Slava hrabro poginulima - mir pepelu Njihovom!

Da se moj tekst pretvori u knjigu - neuništivi spomenik - doprineli su:

  • svojim zalaganjem i stručnim radom  ing. Predrag Dragić iz Novog Bečeja
  • svojim značajnim novčanim prilozima: Rabbi Dr. ZVI ASARIA (Helfgott) iz Savzona- Izrael, Schaffer Gabriel iz Toronta, Canada

 

U Novom Bečeju, septembra 1991. godine

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da se Brodogradilište »Tisa« od svog osnivanja 1957. godine, samo dvadesetak godina nalazilo na obali Tise, između bivše skele i sadašnje  plaže?