Prva titula

Istorijski događaji vezani za raspad SFR Jugoslavije i formiranje Savezne Republike Jugoslavije, 27. aprila 1992. godine, odrazili su se i na sportska takmičenja. Došlo je do ukidanja saveznih liga SFRJ i formiranja novih. Te, 1992. godine, neposredno pred početak sezone, na sastanku u Rumi, odlučeno je da se ukine Prva savezna liga za žene i formira Jedinstvena srpska liga sa 14 ekipa. Klubovima dotadašnje Jedinstvene srpske lige pridodati su prvoligaši iz Srbije EDB iz Beograda, DEKO iz Bačkog Gradišta i Kristal iz Zrenjanina.

KK Jedinstvo DEKO Laslo Makra (trener) Matilda Nađ, Zoltan Nađ (trener) Eržabet Juhas, Julijana Zavarko,Bogomir Momirov (trener) Izabela Kirti. Dole: Jasmina Lalić, Mira Štefkić, Đenđi kiš, Gordana Lalić, Iboja Molnar

Daleko jača konkurencija i povećanje troškova u elitnom takmičenju bili su razlog što je pred početak prvenstva, zbog smanjenja troškova, a da bi se od dve prosečne ekipe formirao jači klub, došlo do fuzije ženskih ekipa Jedinstva iz Novog Bečeja i DEKO iz Bačkog Gradišta. Odlučeno je da se klub, u prvom prvenstvu novoformirane države SR Jugoslavije, u sezoni 1992/93, takmiči pod imenom Jedinstvo DEKO, sa sedištem u Novom Bečeju. Za trenere ekipe su promovisani Laslo Makra (Jedinstvo) i Zoltan Nađ (DEKO) kojima se u toku sezone priključio i Bogomir Momirov.

Za ekipu Jedinstva DEKO u ovoj sezoni igrale su: Đenđi Kiš, Mira Štefkić, Jasmina Lalić, Gordana Lalić, Izabela Kirti (Novi Bečej), Matilda Nađ (Bačko Gradište), Julija Zavarko i Iboja Horvat (Bečej), Eva Loci, Marija Šoldiš i Eržebet Juhas (Ada). Treneri su bili Laslo Makra, Bogomir Momirov i Zoltan Nađ, a predsednik kluba Kajica Nonin , dugogodišnji kuglaški radnik iz Bečeja.

Kvalitetni sastav Jedinstvo DEKO u prvenstvu je igrao zapaženu ulogu i od samog starta istakao svoju kandidaturu za najviši plasman. U prvom delu prvenstva utakmice su igrane u Novom Bečeju, a u drugom u Bečeju.

Veliki rival Jedinstvu DEKO, u nastojanju da se domogne titule prvaka države, bila je ekipa Vrbasa, koja je dugo bila na vodećoj poziciji, a u jednom periodu imala i šest bodova prednosti.

Odličnim igrama u završnici prvenstva, kuglašice Jedinstva DEKO uspele su da dostignu rivala i sa istim brojem bodova dočekaju kraj prvenstva.

Shodno prvilima, kada dve ekipe okončaju prvenstvo sa istim brojem bodova, odluka o plasmanu donosi se na neutralnom terenu, popularno zvanoj „majstorici“. Odlučeno je da se ta utakmica igra 22. aprila 1993. godine, u kuglani SPC Vojvodina u Novom Sadu.

Tags: ,
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da se Brodogradilište »Tisa« od svog osnivanja 1957. godine, samo dvadesetak godina nalazilo na obali Tise, između bivše skele i sadašnje  plaže?