Zagorka Jegdić – Zaga

(22. VIII 1951. Novo Miloševo – 28. XI 2007. Novi Bečej)

Sa osnivačima Tiske akademije akvarela, 2000.

Zagorka Jegdić, dugogodišnji radnik i direktor Radničkog doma “Jovan Veselinov - Žarko” (današnji Dom kulture opštine Novi Bečej), rođena je 22. avgusta 1951. godine u Novom Miloševu.

Osnovnu školu završila je u Novom Bečeju, gde joj se porodica doselila. Školovanje je nastavila u Zrenjaninu, na teoretskom odseku srednje muzičke škole “Josif Marinković”. Svoje muzičko obrazovanje usavršila je u Skoplјu, na tadašnjoj višoj školi za obrazovanje nastavnika muzičke kulture, te se svom pozivu posvetila radeći u nekoliko osnovnih škola kao nastavnik muzičkog i kao dirigent školskih horova, sa kojima će stvarati potonje uspehe.

Sa školskim horovima zapaženo je radila u Srpskom Krsturu, Novom Miloševu i Novom Bečeju, mada je najznačajniji uspeh postigla sa horom osnovne škole “Dositej Obradović” iz Bočara, pobedivši davne 1992. godine na Republičkom festivalu osnovnih škola Srbije u Vršcu. Tada je Zagin hor odneo ubedlјivu pobedu, osvojivši maksimalnih 100 bodova!

Gostovanje baleta “Grk Zorba” – Zaga i Konstantin Kostjukov

Sa horom iz Bočara je iste godine nastupila u Negotinu, u okviru prestižne manifestacije “Mokranjčevi dani”, kada je po uzoru na Negotin rođena ideja o pokretanju manifestacije posvećene znamenitom kompozitoru i u Novom Bečeju, što će nedugo zatim postati realnost.

Tokom svog radnog veka u nekadašnjem Radničkom domu, pored pedagoškog rada u okviru tadašnje niže muzičke škole, Zaga je u okrilјu ove institucije negovala dve značajne, u čitavom regionu poznate i priznate manifestacije. Na prvom mestu to su Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića, prvi put održana 1993. godine, a potom i Tiska akademija akvarela osnovana 1995.

Obe manifestacije kontinuirano traju duže od dve decenije, obe čuvaju i afirmišu zapostavlјen, premda uzvišen umetnički izraz. Obzorja na Tisi već više od 25 godina podstiču stvaranje novih solo-pesma, dok Tiska akademija akvarela štiti od zaborava akvarel kao sofisticiranu slikarsku tehniku.

Pored Obzorja i Tiske akademije, Zaga je organizovala najrazličitije vidove kulturnih dešavanja i sekcija, okuplјala muzičare, slikare, glumce, književnike, plesače, kako ugledne profesionalce, tako i strastvene amatere. Sa pažnjom je razvijala programe okrenute i tradiciji, i savremenosti.

Nosilac je mnogih priznanja za svoj rad na polјu prosvete i kulture, od kojih posebno treba istaći statuetu i plaketu Iskra kulture, koje dodelјuje Zavod za kulturu Vojvodine najzaslužnijim pojedincima.

Zaga i kompozitor Konstantin Babić

Zaga je aktivno i angažovano doprinosila kulturnom životu Novog Bečeja, cele opštine i regiona. Kao direktor Radničkog doma bila je omilјen domaćin mnogim akterima kulturne scene s kraja prošlog veka.

Zagorka Jegdić će ostati upamćena kao ličnost koja je sav svoj duhovni potencijal posvetila prosperitetu kulturne scene grada u kom je živela, i sa kojim je nesebično delila svoje emocije, ideje i snove.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?