Ištvan Koren

Ištvan Koren, vajar

Turski (Novi) Bečej, 06. maj 1911. – Budimpešta, 08. oktobar 1994.

 

Portret Ištvana Korena, oslikao Lorant Chovan

Na poziv Turskobečejske evangelističke crkvene opštine 1901. godine Pala Korena određuju za dolazak u Turski Bečej. On se nastanjuje u parohijskom domu crkve. Sa svojom ženom Kasner Gizelom Ilonom obavlja službu Novobečejskim i Vranjevačkim protestantima do 1917. godine da bi kasnije prešao u Veliki Bečkerek gde će službovati sve do 1919. godine.

U vremenu koje je porodica Koren provela u Turskom (Novom) Bečeju pored petoro dece rodio im se i sin Ištvan Koren. Posle šest godina provedenih u rodnom mestu osnovnu školu započinje u Velikom Bečkereku. Po završetku Prvog svetskog rata nastanjuju se u Bekeščabi gde je završio svoje osnovno obrazovanje. Školovanje nastavlja u realnoj Gimnaziji u Budimpešti gde je i izučio umetničko-stolarski zanat. U periodu od 1933 – 1939. Godine završava višu Likovnu Akademiju na odseku vajarstvo kod majstora Jenea Bori. U periodu od 1935 – 1938 proučavao je anatomiju na Budimpeštanskom Medicinskom Fakultetu. Od 1938 – 1950 predavao je na Institutu Anatomije demonstrativnu umetnost. Kao vrsni vajar izrađivao je biste, reljefne portrete, male plastike, plakete i preko 1000 anatomskih modela.  Pri kraju života izrađivao je modele od veštačkih smola, što se u to vreme smatralo novinom u svetu vajarstva.

Povodom stogodišnjice rođenja Ištvana Koren u Budimpešti (Lađarska ulica br. 19. VI okrug) na kući u kojoj je živeo i radio, u znak sećanja,  2011. godine postavljena je spomen ploča.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je Bočar električnu struju dobio tek 1954. godine, 1968. godine izgrađen je vodovod u naselju, a 1975. godine asfaltiran je put do prvog naselja u opštini — Novog Miloševa.