PAAD centar za sociokulturološke izuzetnosti

Realizovano je više značajnih projekata među kojima bi izdvojili projekat „Regionalnog resurs centra za izradu Nacionalne strategije za mlade u opštinama Bečej, Srbobran, Titel, Kikinda i Novi Bečej", potom projekat „Omladinskog kluba KućaKuća2" oba finansirana od strane novoformiranog Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. Osim ovih, realizovali smo drugu za redom interkuturalnu posetu novobečejskih srednjoškolaca dečijem selu u Trogenu (Švajcarska), koju je podržao Pestalozzy Children's Foundation iz Švajcarske, a koji jeste produkt iliti nagrada za najbolje polaznike interkulturalnih radionica koje realizujemo u projektu „Multiplikacija živeti tolerantno" i otpočeli sa radom na izradi strateškog dokumenta Lokalnog akcionog plana politike za mlade opštine Novi Bečej, koji nam je podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine. Osnovali smo omladinski klub „KućaKuća" i preselili ga u stare postorije Kluba PAAD u Revolucije 1. Naši članovi su bili na brojnim simpozijumima, seminarima, edukacijama, čime smo dali značajan doprinos nadogradnji sopstvenih kadrova. Potpisali smo deklaraciju o zabrani bilo kakvog oblika nasilja nad decom i jedni smo od osnivača Prvog Klastera za decu na ovim prostorima u okviru implemetacije strategije za smanjenje siromaštva Republike Srbije. Realizovali smo treću po redu PAADomaniju, 2. A(nti s)MOR fest - festival ljubav i nade srednjoškolaca, 7. međunarodni festival ambijentalnih i uličnih scenskih ostvarenja FESTPo „Joca Savić", 1. Sajam omladinskih ideja, 3. STREET FEST kulturno leto za mlade i 5. međunarodni volonterski art kamp FESTPO 07.

Što se tiče naših pozorišnih aktivnosti premijerno smo „napokon" izveli Beketovog „Čekajući Godoa" i to kao svojevrsni ambijentalni hepening, iliti konceptualni eksperiment sobnog pozorišta. Režiju i scenografiju je potpisao, ko drugi, nego Jožef Nađ stariji. Istu predstavu smo igrali desetak puta, a osim nje izvodili smo „Crvenkapu i zbunjenog vuka" od Pavelkića sa kojom smo se pojavili i na rumskom TREMAFESTU, a najveće uspehe ipak pripisujemo gostovanjima performansa „Dobra zemlja" koji nas je predstavljalo na festivalu mladih u Srebrenici (BiH), na gostovanju u Trogenu (Švajcarska) kao i na BITEF-u doduše u pratećem, a ne takmičarskom delu programa, ali ipak, na ovom eminentnom međunarodnom pozorišnom festivalu. „Vic o Lali" smo igrali na iđoškim „Bubalicama" i bečejskom „Etnosfestu". Premijerno smo izveli tri performansa: „Poetika različitosti", „Mlad čovek u akciji" i „Hleba i igara". U prvoj polovini godine smo formirali omladinsku scenu koju je vodio Aleksandar Volić, dramski pedagog iz Beograda, a u drugom delu godine su Cecilija Dujin i Olivera Galetin Salzberger otpočele sa radom na konkretnoj predstavi omladinske scene „Probuđeni vampir" Borislava Pekića.

U gostima su nam bili Slovenci sa predstavom „Sobe" čime je nastavljena naša interkulturalna misija povezivanja našeg i pozorišta iz Slovenije.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je Tisa je početkom XX veka bila kod Novog Bečeja široka 230 metara pri nis­kom vodostaju, 302 m pri srednjem i 1.68o metara pri visokom vodostaju. Dubina pri niskom vodostaju 4,2 metra, 7,7 pri srednjem i 9,7 pri visokom vodostaju.