Povratak u prvu ligu

Veoma brzo su Novobečejci prebrodili ispadanje iz Prve savezne lige. Već u drugoj godini takmičenja, u drugoligaškom društvu, ponovo su blistali. U sezoni 1975. u konkurenciji Partizana iz Vukovara, Novog Sada, "Simpo" iz Vranja, Mladog Radnika iz Požarevca i Slavonija iz Osijeka Novobečejci nemaju premca. Prvenstvo su okončali izvanrednim bilansom pet uzastopnih pobeda (54:10).

Ulazak u elitno društvo novobečejski dizači su pred svojim navijačima "overili" atraktivnom pobedom od maksimalnih 10:0 protiv ekipe "Simpa" iz Vranja.

Pohvale novobečejskim dizačima tegova stizale su sa svih strana, a zahvaljujući svojim izuzetnim rezultatima kako za ekipu tako i pojedinačnim takmičenjima Ferenc Balint je u anketi "Hronike novobečejske opštine" proglašen za sportistu 1975. godine.

Zbog smanjenja troškova došlo je do ponovne reorganizacije takmičenja u Prvoj saveznoj ligi, više nije bilo jedinstvene jugoslovenske lige, nego se prvoligaško takmičenje 1976. godine održalo u četiri regionalne grupe.

Jedinstvo se takmičilo u Prvoj saveznoj ligi Istok, zajedno sa Radničkim iz Sombora, Herkulesom iz Bača, Železničarem iz Inđije Novim Sadom i Spartakom iz Subotice.

Na startu ovog takmičenja, kao povratnici u savezni rang Novobečejci nisu imali uspeha. U Somboru su poraženi od domaćeg Radničkog 12:2, da bi već u drugom kolu prijatno iznenadili. Ekipa Jedinstva je u Inđiji savladala Železničar 10:4 i tako nagovestilo da će u ovom stepenu igrati zapaženu ulogu.

Posle ove izuzetno značajne pobede sa velikim nestrpljenjem se očekivao debi pred novobečejskom publikom i susret sa Herkulesom iz Bača koji je u prva dva kola doživeo dva poraza.

U sali Doma omladine više od stotinu gledalaca očekivalo je drugu prvenstvenu pobedu, međutim umesto bodova neprijatno iznenađenje. Odluka o pobedniku neočekivano je pala u lakoteškoj kategoriji gde Geza Zedi, zbog povrede, nije mogao da podigne svoj uobičajeni rezultat, pa je njegov poraz od Šimeunovića, videlo se to na kraju, odlučio meč, Herkules je pobedio 8:6.

U četvrtom kolu Jedinstvo je savladalo Novi Sad 12:2, a u poslednjem, petom kolu, vodeći Spartak iz Subotice je u novobečejskom Domu omladine overio titulu pobedom od 12:2.

Konačna tabela Prve savezne lige - istok 1976. godine

1. Spartak 550 60:10 10
2. Radnički 541 52:18 8
3. Herkules 532 36:34 6
4. Jediistvo 523 32:38 4
5. Željezničar 514 16:54 2
6. Novi Sad 505 8:62 0
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?