Novobečejci među prvima

U Novi Bečej prvi tegovi stigli su 1952. godine, a vezani su za ime Đoke Joržikina, koji je kao član beogradskog Partizana stigao u grad na Tisi i odmah formirao Sekciju teškoatletskog kluba.

Članovi ove sekcije (u to vreme pretežno rvači) trenirali su u staroj menzi Fabrike crepa "Polet", a tegove su koristili kao obavezni rekvizit u sklopu svojih treninga. Kako je klub rvača radio kratko vreme ostali članovi, a pre svih Borivoj Draganov, Svetozar Bugarski, Ištvan Kovač, Braša Bunjevački, Karolj Deža, Veselin Draganov i dr. su od 1954. godine aktivno počeli da upražnjavaju novu, a u to vreme u Novom Bečeju manje poznatu sportsku disciplinu dizanje tegova.

Slobodno se može reći da je osnivač i promoter ovog sporta u Novom Bečeju Borivoj Draganov koji je zajedno sa članovima sekcije učestvovao na mnogobrojnim turnirima koji su u to vreme veoma često organizovani.

Prvi zapaženiji nastup imao je 1955. godine na turniru u Vrbasu Ištvan Kovač koji je u triatlonu osvojio 3 mesto.

Preteče današnjih uspeha dizača tegova su rezultati Borivoja Draganova koje je ostvario u 1955. godini.

Borivoj Draganov, slobodno se može reći, legenda novobečejskog sporta o tome kaže: 

Beležili smo sve bolje rezultate u dizanju tegova. a kada sam u Novom  Sadu postao prvak Srbije u triatlonu, u srednjoj kategoriji, tadašnji predsednik SD "Jedinstvo" Milutin Nešić me je pozvao i rekao da idem na državno prvenstvo u Ljubljanu, što je za mene bila velika čast.

Sa 500 dinara u džepu, koje sam dobio od blagajnika sportskog društva, i sendvičima u torbi uputio sam se vozom na moje prvo veliko takmičenje. Na tom prvenstvu bio sam jedini Novobečejac, ali se nisam obrukao.

Tako je i bilo Borivoj Draganov se sa 8. pojedinačnog prvenstva u dizanju tegova u Ljubljani vratio sa bronzanom medaljom. Taj uspeh mu je obezbedio mesto u reprezentaciji Vojvodine.

Za reprezentaciju Vojvodine u dizanju tegova Borivoj Draganov je nastupio u tromeču republičkih selekcija Bosne i Hercegovine, Srbije i Vojvodine koji je 1955. godine održan u Novom Sadu.

Sportska karijera uspešnog dizača tegova Borivoja Draganova prekinuta je njegovim odlaskom na odsluženje vojnog roka 1956. godine.

Dizači tegova su jedno kraće vreme trenirali u sali DTV "Partizana" da bi potom taj prostor ustupili gimnastičarima, a time je počela njihova stalna seoba. Nekoliko godina kasnije dizanje tegova je nastavljeno u improvizovanim uslovima u kući Borivoja i Miroslava Lalića, gde su pored njih ovim sportom počeli da se bave Svetozar Popov, Nandor Balint, Ivegeš Karolj, Geza Zedi, Janoš Zedi, Živa Lalić, Slobodan Josimović, Đerđ Zedi i drugi.

Ubrzo je potom ovaj sport stekao veliku popularnost među mladima, a formiranjem kluba udareni su temelji jednom od najtrofejnijih sportova u gradu kraj Tise.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je prema odluci Karlovačkog mira razrušeno utvrđenje na Tisi kod Novog Bečeja 1701. godine, a ostaci temelja su minirani 1911. godine?