Izvod iz recenzije

Pre jedne decenije bio sam u prilici da recenziram fotomonografiju starih razglednica Novog Bečeja pod naslovom: Pozdrav iz Novog Bečeja iz kolekcije Andre Karolja za koju je kratak, uvodni tekst o istoriji ovog mesta - od praistorijskih vremena do polovine dvadesetog veka i komentare napisao, tada mr Aleksandar Kasaš. Kao bivši profesor Novosadskog univerziteta i direktor Vojvođanskog muzeja, istoričar po vokaciji, veoma dobro mi je znano kakva je vrednost objavljivanja svakog i najsitnijeg podatka, dokumenta, fotografije iz prošlosti Novog Bečeja koga su nekada u istoriji od XVIII veka do 1946. činila dva naselja Vranjevo i Novi (Turski Bečej). Posebna je vrednost ove nevelike knjige da bude štampana dvojezično – srpski i mađarski, ali i na engleskom jeziku jer gradić na obali Tise sve češće posećuju turisti iz Srbije i drugih država (sportisti i lovci) najverovatnije imati želju da iz njega ponesu neku uspomenu na boravak u ovom prekrasnom potiskom mestu.

Prof. dr Ranko Končar

Kao rođeni Novobečejac i istoričar znano mi je koliko je svaki podatak iz prebogate privredne, društvene, kulturne i druge prošlosti veoma vredno za jednu ozbiljnu monografiju o Novom Bečeju i Vranjevu, gde su njihovu istoriju stvarali obični ljudi, ali i poznate ličnosti. Kao pasionirani kolekcionar Karolj Andre nastoji da prikupi mnogo toga što je ostalo po ličnim arhivima, ovoga puta samo manji deo prikaže široj javnosti, ali će zasigurno biti korisni i vredni podaci za lokalnu, istoriju Banata, ali i šire.

Prof. dr Aleksandar Kasaš

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

Odlaskom Turaka, u slabo naselјen Banat počinje intenzivnije doselјavanje. Naselјavanje Srba, kako u Vojvodinu, tako i u Banat započeto Velikom seobom Srba 1690, pod vođstvom Arsenija Čarnojevića III. Bočar, izgleda, nije zahvaćen ovom kolonizacijom, pošto se posle 1564. godine prvi put kao naselјen pominje tek 1753. kao manje srpsko naselјe.

O gradu