Pustite dete da se što više igra

Igra je vodeća aktivnost na ovom uzrastu, pa će dete kroz igru sve brže i lakše savladati.

Igrajte se što češće sa svojim djetetom. Na taj način ćete bogatiti njegov rječnik, koji je vrlo bitan. Dozvolite djetetu da što više crta koristeći razne tehnike. Tako se razvija fina motorika šake, koja je u skladu sa razvojem centralnog nervnog sistema i govora, pa deca koja imaju dobro razvijen govor, imaju i zreliji crtež.

Podstičite igranje društvenih igara, jer na taj način se uče pravila i vežba pamćenje, navikava se na pobede i poraze (to su igre tipa čoveče ne ljuti se, igre memorije itd.)

Potrebno je da što više vremena provode sa vršnjacima, jer se navikavaju na kolektivni život, socijalizuju se i uče pravila ponašanja u grupi.

Ovakva vrsta pripreme se najbolje obavlja i odvija u vrtiću, a roditelji treba samo da se nadovežu na to.

Najčešća greška koju roditelji prave je naglo i nasilno opismenjavanje djece. Mnogo je važnije da budu socijalno i emocionalno zrela, nego da znaju da čitaju i pišu. Ako djete nauči pogrešno da piše neko slovo, biće teže to ispraviti, nego naučiti ga pravilno da piše.

Polazak u školu je velika prekretnica u životu djetata, pa bi roditelji trebali da iskoriste svaku priliku da pozitivno govore o školi, o tome šta ih tamo čeka. Nikako ne treba pretiti školom, jer to može da izazove strah ili otpor prema školi. Dete zbog toga može imati problem uklapanja u kolektiv, a to će se odraziti na uspeh u učenju.

Jedina priprema za polazak u školu je što više igre!

NB Info Kanal

Mihalj Njilaš zadovoljan posetom opštini Novi Bečej

Mali oglasi

Prodajem polovnu odecu i obucu za devojcice uzrasta 3-6 godina.Odecu je nosila moja cerka Kontakt 0644386232
Ambiciozni,sklapanje bizuterije,sivenje,mogucnost dodatne zarade 032/343-184
DAVUNA INVEST d.o.o. traži za svoje nemačko predstavništvo PAVUX Bau GmbH građevinske radnike za stalni rad u Nemačkoj: jednog zidara, dva tesara...

Novobečejski informator

Drugi krug licitacije državnog zemljišta najranije krajem novembra

Prvi krug licitacije državnog poljoprivređnog zemljišta za izdavanje u zakup počeo je u ponedeIjak 28. septembra u Skupštinskoj sali opštine Novi Bečej i tom prilikom je izdato 473 hektara obradivih površina, od čega jedan hektar u Kumanu. Licitacija je završena sledećeg dana, 29. septembra, u Novom Miloševu, gde su licitirane i obradive površine iz Bočara.

„Ove godine lokalna samouprava se potrudila da blagovremeno sprovede prvi krug licitacije izdavanja državne zemlje u zakup, tako da je licitacija u prvom krugu održana krajem septembra, za razliku od prethodnih godina kada je bio slučaj da se prvi krug održava krajem novembra ili početkom decembra. Na ovaj način smo omogućili blagovremeno stupanje u posed poljoprivrednicima radi pripreme zemljišta za obradu, a drugi krug licitacije onog zemljišta koje je ostaio neizdato održaćemo po pianu krajem novembra, odnosno početkom decembra“, rekla je Tamara Ivanišević, načelnica Opštinske uprave Novi Bečej.

Na osnovu godišnjeg programa za 2015. godinu, ostalo je 3.116,0627 hektara za izdavanje, od čega je u prvom krugu licitacije izdato: na osnovu prava prečeg zakupa 93,7490 hektara po prosečnoj ceni od 55,22 eura/hektaru izdate zemlje na period od dve godine; na licitaciji 986,1338 hektara po prosečnoj ceni od 64,92 eura/hektaru izdate zemlje na period od jedne godine. Po ovom programu ukupno je ostalo 2014, 3976 hektara neizdate državne zemlje, a u pitanju su pašnjaci, trstici i livade. Proces sprovođenja licitacije je uhodan i sprovodi se po objavljenom oglasu na koji Ministarstvo daje svoju saglasnost i nije bilo nikakve zloupotrebe, potvrđuju iz lokalne samouprave.

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju, Bischitz Lajoš dobio dozvolu 1889. godine za građenje telefonske veze između Bečeja i salaša Solymoss i Borjass u dužini od 11 km sa tri telefona i stanice?

Vic

Sjede dvije sove na grani. Kaže prva: - "Huuuuuu." Kad će druga: - "Idi u pi*ku materinu, prepade me!"
 

Rekli su...

Time što vam ne čine zlo, zli ljudi misle da vam čine mnoga dobra.
Ezop
 ArtMonopol  Dom kulture dp-ing doo   Rudiplast  Kimpanov nekretnine