Igra je vodeća aktivnost na ovom uzrastu, pa će dete kroz igru sve brže i lakše savladati.

Igrajte se što češće sa svojim djetetom. Na taj način ćete bogatiti njegov rječnik, koji je vrlo bitan. Dozvolite djetetu da što više crta koristeći razne tehnike. Tako se razvija fina motorika šake, koja je u skladu sa razvojem centralnog nervnog sistema i govora, pa deca koja imaju dobro razvijen govor, imaju i zreliji crtež.

Podstičite igranje društvenih igara, jer na taj način se uče pravila i vežba pamćenje, navikava se na pobede i poraze (to su igre tipa čoveče ne ljuti se, igre memorije itd.)

Potrebno je da što više vremena provode sa vršnjacima, jer se navikavaju na kolektivni život, socijalizuju se i uče pravila ponašanja u grupi.

Ovakva vrsta pripreme se najbolje obavlja i odvija u vrtiću, a roditelji treba samo da se nadovežu na to.

Najčešća greška koju roditelji prave je naglo i nasilno opismenjavanje djece. Mnogo je važnije da budu socijalno i emocionalno zrela, nego da znaju da čitaju i pišu. Ako djete nauči pogrešno da piše neko slovo, biće teže to ispraviti, nego naučiti ga pravilno da piše.

Polazak u školu je velika prekretnica u životu djetata, pa bi roditelji trebali da iskoriste svaku priliku da pozitivno govore o školi, o tome šta ih tamo čeka. Nikako ne treba pretiti školom, jer to može da izazove strah ili otpor prema školi. Dete zbog toga može imati problem uklapanja u kolektiv, a to će se odraziti na uspeh u učenju.

Jedina priprema za polazak u školu je što više igre!

Da li ste znali...

da je poslednji Ban Dunavske Banovine bio novobečejac Milorad Vlaškalin, koji je živeo u kući gde se danas nalaze banka Intesa i Continental banka?

Rekli su...

Ni u snu se ne sme zaboraviti činiti dobro.
Kalderon

Vic

Radili Mujo i Haso u Americi kao perači prozora na neboderu. Došli oni do stotog kata, a Mujo će: -"Haso jebo te, promašili smo  99ti, ne oprasmo ga!" -"I šta sad?" Upita Haso. Mujo će na to: -"Aj pošto ti imaš tregere na hlačama,ja ću te držat' za njih,a ti kako se budeš klack'o dolje,ne moraš ni mahat' rukama." "Super, napravimo tako." veli on. Prođe malo vremena kad se ovaj dolje poče smijati ko'lud. -"Šta se smiješ budalo jedna,ovako opasna situacija?" pita ga ovaj gore. -"Kontam ako se otkače ovi tregeri kako će te odvalit' po nosu!