Igra je vodeća aktivnost na ovom uzrastu, pa će dete kroz igru sve brže i lakše savladati.

Igrajte se što češće sa svojim djetetom. Na taj način ćete bogatiti njegov rječnik, koji je vrlo bitan. Dozvolite djetetu da što više crta koristeći razne tehnike. Tako se razvija fina motorika šake, koja je u skladu sa razvojem centralnog nervnog sistema i govora, pa deca koja imaju dobro razvijen govor, imaju i zreliji crtež.

Podstičite igranje društvenih igara, jer na taj način se uče pravila i vežba pamćenje, navikava se na pobede i poraze (to su igre tipa čoveče ne ljuti se, igre memorije itd.)

Potrebno je da što više vremena provode sa vršnjacima, jer se navikavaju na kolektivni život, socijalizuju se i uče pravila ponašanja u grupi.

Ovakva vrsta pripreme se najbolje obavlja i odvija u vrtiću, a roditelji treba samo da se nadovežu na to.

Najčešća greška koju roditelji prave je naglo i nasilno opismenjavanje djece. Mnogo je važnije da budu socijalno i emocionalno zrela, nego da znaju da čitaju i pišu. Ako djete nauči pogrešno da piše neko slovo, biće teže to ispraviti, nego naučiti ga pravilno da piše.

Polazak u školu je velika prekretnica u životu djetata, pa bi roditelji trebali da iskoriste svaku priliku da pozitivno govore o školi, o tome šta ih tamo čeka. Nikako ne treba pretiti školom, jer to može da izazove strah ili otpor prema školi. Dete zbog toga može imati problem uklapanja u kolektiv, a to će se odraziti na uspeh u učenju.

Jedina priprema za polazak u školu je što više igre!

Vremenska prognoza

Facebook

Galerija

Da li ste znali...

da je, prema jednom obaveštenju iz 1846. godine jahaća pošta polazila iz Budima u pravcima: Subotice, Sombora i Novog Bečeja, svake nedelje i četvrtka?

Rekli su...

Samo onaj ko ima snage da bude zao zaslužuje da ga hvalimo zbog njegove dobrote: svaka druga dobrota najčešče je samo mlohavost ili nedostatak volje.
La Rošfuko

Vic

Pecao Mujo i upecao zlatnu žabu. Ako me pustiš, ispuniću ti jednu želju. - Kako ba’ jednu, pa bilo je dosad tri? - To važi za zlatnu ribicu, ja sam zlatna žaba. - Dobro, da smislim... Htio bih biti princ! - Može! PUUF! I probudi se Mujo ujutro i čuje: - Ustaj Ferdinande, idemo u Sarajevo!
 

Kontaktirajte nas

PhoneOrange +381 60 013 01 01
mail salevidak@gmail.com
23vkf21 Google +
facebook3d Facebook