Rade (Živorada) Berbakov (1969)

Rade Berbakov

Počeo da se bavi plivanjem u PK Proleter iz Zrenjanina, gde je na zimskom prvenstvu za plivače do 12 godina bio prvak Jugoslavije na 400 m kraul. Pošto ga je lopta „vukla“, do petaneste godine je plivao discipline kraul i delfin u plivačkom klubu, a u isto vreme igrao vaterpolo za mlađe selekcije VK Proleter, koje postaju najbolјe u Vojvodini i pravi rasadnik vrsnih vaterpolista.

Kao igrač VK Proleter, a zatim VK Bečej, sa mladom reprezentacijom SFR Jugoslavije osvojio je dve zlatne medalјe na prvenstvu Rade Berbakov Evrope i Balkana. U VK Bečej (čiji je kapiten bio nekoliko sezona) igrao je od 1987. do 1994. godine kada odlazi u Italiju, gde igra za prvoligaške klubove Ancio, Komo i Bolonju. Igrao je i za evropskog prvaka Katalunju iz Barselone i Budvansku rivijeru iz Budve.

Nastupao je i za A selekciju Jugoslavije koja se zbog tada uvedenih sankcija zvala „Sve zvezde“. Proglašavan je više puta za najbolјeg vaterpolistu Vojvodine. Živi i radi u Italiji, oženjen je i ima dve ćerke.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je meandar Biserno Ostrvo, u to vreme najveća okuka Tise, dug oko 23 km prosecanjem novog korita 1858. godine u dužini od 8,3 km postaje mrtvaja. Meandar na području Medenjača u dužini od 15 km postao je mrtvaja 1863. godine prosecanjem novog toka u dužini 3,2 km. Ali, je još dugo posle toga meandar korišćen kao glavni plovni put, a prosek postao rukavac. Zbog toga je 1900. godine prosek proširen, a meander zasipan i Medenjača praktično tek 1900. godine postaje mrtvaja.