Zlatoje Marić Cimer

Zlatoje Marić Cimer

Ako je neko bio posvećen sportu do kraja svog života, to je sigurno bio Zlatoje Marić, jer se već od najranijih dana okušao u košarci i šahu, a zatim kao vaterpolo golman aktivno igrao u Jedinstvu, Odredu (Kikinda) i Proleteru (Zrenjanin), od 1956. do 1966.godine. U vremenu od 1961. do 1966. godine bio je sigurno jedan od najbolјih vaterpolo golmana u Vojvodini i Srbiji.

Posle prestanka aktivnog igranja, angažaovao se u vaterpolu kao sudija, delegat i funkcioner u VK Bečej iz Bečeja i Vaterpolo savezu Vojvodine.

Okušao se i kao trener, oformio je pionirsku ekipu Jedinstva, sa kojom je osvojio pionirsko prvenstvo Vojvodine. Pored svega toga, decenijama se bavio i sportskim novinarstvom i kao dopisnik pisao za: „Sport“ i „Politiku“ (Beograd), „Dnevnik“ i „Mađar so“ (Novi Sad), „Sportske novosti“ (Zagreb), izveštavajući sa sportskih događaja iz plivanja, vaterpola, fudbala, šaha i drugih sportova.

U ovoj delatnosti je čak postigao svetsku slavu kada je, po osvajanju zlatne medalјe u vaterpolu jugoslovenske reprezentacije, na Prvenstvu sveta u Pertu, uskočio obučen u bazen, držeći otvorenu bocu šampanjca, što su prenosile televizije širom sveta. Tako je on video „pola sveta“ putujući na razna takmičenja, ali je i pola sveta videlo jednog Novobečejca. U Novom Bečeju je ima advokatsku kancelariju i bavio se advokaturom. U poslednjoj velikoj reportaži u kojoj se o njemu pisalo izjavio je: „Sport je moj život“.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?