Prilog

Generacija posleratnih plivačica i plivača, a posebno vaterpolista, bila je najuspešnija po rezultatima, koje su postizali na nivou Banata, Vojvodine i Srbije. Takmičenja na kojima su učestvovali su bila sistematski organizovana, treninzi su održavani dva puta dnevno (u trajanju 2-3 sata), a najvažnije od svega je bilo da su se plivači/vaterpolisti zadržavali i takmičili za Jedinstvo u trajanju 5-10 godina.

Posebno je bilo važno što su plivačka i vaterpolo ekipa zajedno provodili sate u vodi, na treninzima, a dane i večeri zabavlјajući se i uživajući u istom društvu. Bilo je to sportsko druženje u bazenima i prijatelјstvo negovano mesecima i godinama, koje traje i danas.

Interesantno je da su se plivanjem i vaterpolom bavili sestre i braća. Tako su, još u predratnom periodu, plivali braća Sauer Pavle i Jovan, brat i sestra Tolamčev Olivera i Zvonko, braća Ivanić Radomir i Dušan, da bi im se posle rata pridružio i treći brat Sava, braća Kiselički Vladimir i Milorad, Marić Milivoj i Zlatoje, Berbakov Milorad i Živorad, Popov Ivan i Dušan i sestre Stambolić Vera i Mirjana.

Mnogi od ovih takmičara i takmičarki su se afirmisali u plivanju i vaterpolu u novobečejskom Jedinstvu, a neki su nastavlјali svoje sportske karijere u drugim, većim klubovima kao igrači, sudije, treneri, sportski funkcioneri. Velika većina ovih sportista su završili visoke škole, postali afirmisani inženjeri, doktori, profesori, sudije i advokati, a mnogi od njih dostizali su visoki domen u svojoj profesiji. U ovoj Hronici navedeni su pojedinci koji su u sportu ostvarili visoke rezultate, ali i drugi, koji nisu posebno istaknuti, zaslužuju sve pohvale za entuzijazam i uloženi trud radi afirmacije plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju, Vojvodini i Srbiji.

Plivačice u periodu od 1951. do 1958. godine

1. Olivera Tolamčev (1924) - kraul i leđno

2. Dubravka Nešović (1933) - prsno

3. Marica Štefkić (1936) - kraul i leđno

4. Jelka Bugarski (1936) - prsno

5. Dara Grujić (1937) - leđno

6. Olga-Goga Velisavlјev (1938) - prsno

7. Zorica-Beba Belјuc (1939) - prsno i leđno

8. Nada-Nadica Vukčević (1939) - kraul i beterflaj

9. Smilјka Petrović (1940) - prsno

10. Vera Stambolić (1941) - leđno

11. Spasa Kolarov (1943) - prsno

12. Magda Šnajder (1943) - prsno i beterflaj

13. Mirjana Stambolić (1945) - prsno i leđno

Kraće biografije plivačica date su za najistaknutije, ne umanjujući značaj i svih ostalih koje su plivale u to vreme.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?

O gradu