Posleratne aktivnosti

Stevan Kiurski

Odmah nakon Drugog svetskog rata, u oslobođenoj Jugoslaviji, počela su formiranja sportskih organizacija širom Vojvodine. Početkom aprila 1945. godine, Inicijativni odbor za obnovu fiskulture i sporta Vojvodine raspustio je sva bivša sportska društva, sa cilјem da se likvidira ranije stanje i stvore povolјni uslovi za razvoj sporta u novoj državi.

Među prvim sportskim granama, koje su se u 1945. godini organizovale, bilo je plivanje. Društva ili bolјe reći plivači, koji su se okuplјali oko centralnih sportskih udruženja, formirali su i prve plivačke aktive u Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Novom Sadu, Kikindi, Novom Bečeju i Pančevu. Nisu sve sekcije bile podjednako aktivne, samo poneke održavale su plivačke utakmice, ali više kao pojedinačne manifestacije u kojima su prednjačili predratni plivači. 8

Uspeh Olge Marticke

Da je Novi Bečej bio istinski plivački centar ovog dela Banata, potvrđuje i podatak da su se plivači iz Novog Bečeja, odmah posle oslobođenja, uklјučili u sportske aktivnosti i takmičenja. Tako su novobečejski plivači bili učesnici prvog većeg takmičenje u Vojvodini, koje je održano 5. avgusta 1945. godine u Petrovgradu (današnjem Zrenjaninu). Bilo je to prvenstvo Severnog Banata, na kojem su učestvovali plivači iz Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja. Prvo mesto osvojio je Obilić iz Petrovgrada, drugo Kikinda, a treće Novi Bečej.

Samo desetak dana kasnije, avgusta 1945. godine, u Zrenjaninu je održano plivačko prvenstvo Vojvodine, na kojem su učestvovali plivači iz Zrenjanina, Kikinde, Pančeva i Novog Bečeja.

Plivači iz Novog Bečeja nisu imali zapaženije plasmane, osim Olge Marticke, koja je u trci na 100 metara prsno, zauzela drugo mesto. Prvo mesto zauzela je Štefkovićeva (Petrovgrad) sa 1:40,3, dok je Marticka (Novi Bečej) trku završila rezultatom 1:55,0.

Zahvalјujući ovom rezultatu Olga Marticka je uvrštena u sastav reprezentacije Vojvodine, koja je od 7. do 9. septembra 1945. godine, učestvovala na prvom državnom prvenstvu u plivanju i vaterpolu, koje je održano u Ljublјani. Plivačka reprezentacija Vojvodine je, na ovom prvenstvu, zauzela peto mesto, iza reprezentacija Hrvatske, Jugoslovenske armije, Slovenije i Srbije, a ispred Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Održano je, tom prilikom, i prvenstvo u vaterpolu, reprezentacija Vojvodine bila je četvrta, iza Hrvatske, Jugoslovenske armije i Srbije. 9

 

Zablistao Stevan Kiurski

Posle nastupa na prvenstvu Severnog Banata i prvenstvu Vojvodine, koja su održana 1945. godine, nema podataka o javnim nastupima plivača iz Novog Bečeja, sve do jula 1946. godine.

Novobečejski plivači su 28. jula 1946. godine učestvovali na međugradskom susretu u Senti, gde su snage odmerili plivači domaćeg PK Jedinstvo i plivači iz Novog Bečeja, koji su nastupili pod okršvem Vranjevačkog sport kluba Zvezda. Sve trke su se bodovale, a susret je završen nerešeno 52:52.

U trci na 200 metara slobodno, prvo mesto osvojio je, u to vreme najbolјi novobečejski plivač, Stevan Kiurski, rezultatom 2:40,1. U konkurenciji juniora na 100 metara prsno, pobedio je Janković, rezultatom 1:30,8, dok je u konkurenciji pionira na 50 metara slobodnim stilom, pobedio Dragosavlјević, rezultatom 32,2, među pobednicima bio je i Radomir Ivanić, na 100 metara leđno.10

Da je Stevan Kiurski (1922) bio vrstan plivač potvrđuje i podatak da je zauzeo prvo mesto na Tablici najbolјih plivača Vojvodine, u 1946. godini, u disciplini 200 metara slobodno, rezultatom (2:40,1) koji je upravo ostvario na takmičenju u Senti. Kiurski ubrzo prelazi u zrenjaninski Proleter gde je nastavio svoju uspešnu plivačku karijeru, posebno u disciplinama 200, 400 i 1.500 metara slobodno. Posle završene plivačke karijere, ostao je u plivačkom sportu, a 1949. godine završio tečaj i dobio zvanje instruktora plivanja.

Kako ne postoji arhiva kluba, a ni u Arhivu Vojvodine nismo pronašli materijane dokaze o nastupima i aktivnostima plivača i vaterpolista, nakon 1946. godine, a nismo imali ni adekvatna i pouzdana svedočenja savremenika, pretpostavlјamo da je, najverovatnije iz više razloga, usledila višegodišnja pauza. Uvidom u arhivsku građu iz 1950. godine, na spisku od 18 registrovanih plivačkih sekcija u Vojvodini, nema plivačke organizacije iz Novog Bečeja. Međutim ne može se isklјučiti mogućnost da su plivači iz Novog Bečeja pojedinačno nastupali na plivačkim takmičenjima, ali da o tome nema pisanog traga.

Zato izveštajem satakmičenja plivača između Sente i Novog Bečeja, od 28. jula 1946. godine, završavamo period aktivnosti novobečejskih plivača i vaterpolista, koji smo nazvali Prvi zaveslaji.

Prema raspoloživim dokumentima, u koje smo imali uvida u Arhivu Vojvodine (Fond 266-10: „Razvoj plivačkog sporta u Vojvodini 1945 - 1955“), kao i tekstovima koji su objavljeni u „Slobodnoj Vojvodini“, plivači i vaterpolisti iz Novog Bečeja, ponovo na sportsku scenu stupaju u leto 1951. godine, kada i počinju godine aktivnosti koje će ostati zabeležene kao najuspešnije u istoriji kluba i koje smo nazvali Zlatno doba.


8 Arhiv Vojvodine Novi Sad, fond 266-10 Razvoj plivačkog sporta u Vojvodini 1945-1955.

9 i 10 Arhiv Vojvodine Novi Sad, fond 266-10 Razvoj plivačkog sporta u Vojvodini 1945-1955.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da se Brodogradilište »Tisa« od svog osnivanja 1957. godine, samo dvadesetak godina nalazilo na obali Tise, između bivše skele i sadašnje  plaže?