Prvo posleratno prvenstvo Vojvodine 1945.

Prve posleratne, 1945. godine prvenstvo Vojvodine je održano između srezova i tako je dobijen prvak. Ovo se može razumeti, tek kada se zna da u mnogim mestima nisu bili formirani klubovi ili društva, pa zbog toga nije ni moglo biti klupskog prvenstva. Međusobno su se takmičili srezovi — sreske reprezentacije — koji su bili podeljeni u nekoliko grupa.

Tako je Banat bio podeljen na Severni i Južni. U Severnom Banatu su postojali srezovi: Novi Kneževac, Kikinda, Novi Bečej, Petrovgrad (sadašnji Zrenjanin), Srpska Crnja i Jaša Tomić. U Južnom Banatu: Kovačica, Pančevo, Kovin, Alibunar, Vršac i Bela Crkva.

Dalja podela je bila na grupe. U svakom delu Banata bile su po dve grupe, koje su po jednostrukom bod sistemu davale prvaka. Prvaci grupa su u međusobnim susretima, opet samo u jednoj utakmici, davali prvake Sevemog, odnosno Južnog Banata.

Severni Banat su sačinjavali u prvoj grupi srezovi: Novi Kneževac, Velika Kikinda i Novi Bečej; u drugoj grupi srezovi: Petrovgrad, Srpska Crnja i Jaša Tomić. Južni Banat je takođe imao dve grupe i to: prva grupa: Pančevo, Kovačica i Kovin — druga grupa: Vršac, Bela Crkva i Alibunar.

Slavija je u to vreme bila jedan od malobrojnih klubova koji su mogli nastupati u ime svog sreza. Koliko nam je poznato to su u čitavoj Vojvodini bili samo Spartak iz Subotice i Sloga iz Pančeva.

To nije bilo nikakvo nametanje ostalim selima tima Slavije, već je u njenim redovima praktično bila reprezentacija sreza, još od prvih dana njenog postojanja. U njenom timu su igrali najbolji igrači iz Novog Bečeja i Vranjeva, ali takođe i Pera Kuručev iz Melenaca, Ot Laci iz Kumana, Đapjaš iz Torde, Joca Radonjić i Uroš Rakazov iz Dragutinova (današnjeg Novog Miloševa). Boljih od ovih igrača ni u jednom mestu nije bilo.

Raspored utakmica za prvaka Sevemog Banata je izvršio Okružni fiskulturni odbor u Petrovgradu, prema kome su srez Kikindski i Novokneževački gostovali u Novom Bečeju, a prvak ove grupe igrao u Petrovgradu finalnu utakmicu sa prvakom druge grupe.

Prema tom rasporedu prvu utakmicu Slavija je igrala u Novom Bečeju sa reprezentacijom sreza Kikinda. Normalno je bilo očekivati tešku utakmicu, ali je srez kikindski došao u jednom vrlo bledom izdanju i na opšte razočarenje gledalaca izgubili su, sa katastrofalnim rezultatom, od 2:9.

Druga utakmica odigrana je sa reprezentacijom sreza Novi Kneževac od koje se nije mnogo očekivalo, jer se znalo da je Slavija kvalitetniji tim. Očekivanja su se obistinila i slaba gostujuća ekipa lako je poražena sa rezultatom 0:6. To je bio — moglo bi se tako reći — laki trening za predstojeću utakmicu sa reprezentacijom Petrovgrada (Zrenjanina) u Zrenjaninu, jer je ona bila prvak druge grupe Severnog Banata.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Prva Srpska Zemljoradnička Zadruga osnovana je u Vranjevu novembra 1909. godine.

O gradu