Bljesak i propast Banata

Ko zna dokle bi rivalstvo između Zvezde i Banata trajalo da se već sredinom 1936. godine Banat nije udružio sa bivšim igračima Jedinstva, koji su bili znatno stariji, pa Zvezda sa svojim dečačkim timom nije bila u stanju da im se fizički suprotstavi. Prva međusobna utakmica, sa novim sastavom Banata, odigrana je 9. aprila 1936. godine i završila se pobedom Banata od 4:2.

Nisu samo stariji igrači, iz bivšeg Jedinstva, pristupili Banatu, nego su u novu upravu ušli stariji sportski radnici, koji su imali ambicije da od dotadašnjeg dečačkog kluba stvore tim koji će se moći uključiti u normalno sportsko takmičenje odraslih. Dečaci su potisnuti iz tima, ali i iz uprave kluba.

Tim Banata, koji je 12. VII 1936. pobedio Švebiše iz Petrovgrada sa 1:0. Stoje s leva na desno: Radivoj Markuš, Luka Boberić, Živa Mali (iz Beodre), Ljubiša Putnik (iz Kikinde), Vasa Martić, Maćaš Senji, Milutin Nešić i Bora Kovačev. Čuče: Žarko Jovčić, Pal Sagi i Lesko Jovčić

Banat igra utakmice skoro svake nedelje i postiže nekoliko lepih rezultata. U Novom Bečeju je kombinovani tim Borca iz Petrovgrada (Zrenjanina), koji je tada bio prvak Banata, igrao nerešeno 3:3, pobeđena je Sloga iz Velike Kikinde sa 3:1, poraženo je Švebiše iz Petrovgrada sa 1:0, Minimalne poraze Banat je doživeo u Novom Bečeju od 2AK-a iz Velike Kikinde 2:3 i od Građanskog iz Starog Bečeja od 3:4.

Zahvaljujući ovim pobedaima, a i opštoj ekonomskoj situaciji, već 1936. godine se primetno osećalo oživljavanje privredne aktivnosti, javlja se veće interesuvanje i za fudbalske utakmice.

Umesto da upornošću, svojstvenoj ranijim sportskim aktivistima u Novom Bečeju, iskoriste tu zainteresovanost publike za održavanjem utakmiica, Uprava Banata postupa obrnuto. Prve teškoće matarijallne prirode, toliko je obeshrabruju da je digla ruke od Kluba i tako Banat preostali period do kraja 1936. godine životari, da bi već u narednoj 1937. godini likvidirao.

PREGLED UTAKMICA SK BANAT

1935. godine

Banat — Zvezda (Vranjevo) 2:3 u Novom Bečeju

Banat — Zvezda (Vranjevo) 3:0 U Novom Bečeju

1936. godine

Banat — Jugoslavija (Kumane) 1:4 u Kumanu

Banat — Vojvodina (Dragutinovo) 2:4 u Dragutinovu

Banat — Zvezda (Vranjevo) 4:2 (2:0) u Novom Bečeju

Banat — Švebiše (Petrovgrad) 1:0 (0:0) u Novom Bečeju

Banat — Borac (Petrovgrad) 3:3 (2:1) u Novom Bečeju

Banat — Sloga (Kikinda) 3:1 (0:1) u Novom Bečeju

Banat — ŽAK (Kikinda) 2:3 (0:3) u Novom Bečeju

Banat — Građanski (Stari Bečej) 3:4 (1:4) u Novom Bečeju

Banat — Slavija (Stari Bečej) 0:5 (0:2) u Starom Bečeju

Banat — Panonija (Nadalj) 4:2 (2:0) u Novom Bečeju

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?