Opet u podsaveznoj ligi

Pravilo je, kada se doživi takav neuspeh, da klub izgubi sve osnovne atribute za uspešno nastavljanje takmičenja, čak i u nižem rangu, kao što je podsavezna liga. Tada, klub napuštaju najbolji igrači, dolazi do demoralizacije čitave ekipe i uprave kluba, a ono što je toliko važno za pobedu, gubi se i publika. Ona ne želi da gleda loše utakmice, a posebno što je došlo do razočarenja u svoje ljubimce. Ta ekipe Jedinstva, i pored sve svoje borbenosti, zbog psihičke nepripremljenosti i drugih uzroka, objektivno i nije mogla mnogo više da pruži.

Sve se to dogodilo Jedinstvu. Bilbija je još u toku takmičenja prestao sa aktivnim igranjem fudbala, a Pjevac je prešao u Proleter iz Zrenjanina, gde je postao standardni prvotimac, te se u niži rang takmičenja ušlo sa oslabljenim timom. Pad u niži rang stvara, bar za izvesno vreme, apatiju i skoro nemaran odnos prema takmičenju. Ta demoralizacija bila je prisutna, naročito u prvim utakmicama, u nižem rangu takmičenja. Ali, ništa nije večito, pa, na sreću, ni ovo stanje u Jedinstvu.

Na kraju takmičenja Jedinstvo se plasiralo na osmo mesto.

Bez obzira što ova takmičarska godina, nije obećavala bolju sutrašnjicu, Uprava Jedinstva se ne miri sa takvim stanjem i stvara uslove da se već za narednu takmičarsku godinu pripremi igrački sastav, koji bi obezbedio povratak u Vojvođansku ligu.

Angažovani su doskorašnji igrači Proletera iz Zrenjanina: Mišić, Pjevac i Šarac iz Bačke Palanke, Đurić i drugi, koji su uz Marka Perića i ostale uspeli da izbore prvo mesto u narednoj takmičarskoj godini i tako obezbede kvalifikaciono takmičenje za ponovni ulazak u Vojvođansku ligu.

Uspesi u takmičenju su postignuti, ali je to bio raskid sa dotadašnjom politikom kluba, da se oslanja na sopstvene snage. Mladi talenti iz podmlatka shvataju, da oni nemaju perspektive u klubu, pa pojedinci, razočarani, traže izlaz u odlasku iz Novog Bečeja, a neki, među njima i jedan od izuzetno talentovanih igrača podmlatka Popov, napuštaju fudbal. To će se pokazati kao pogubna politika po novobečejski fudbal, ali trenutni uspesi, a naročito oni u prvoj godini ponovnog učešća u Vojvođanskoj ligi to zasenjuju, ali su posledice neizbežne.

Poslednju utakmicu Jedinstvo je igralo u Banatskom Velikom Se lu, protiv tamošnje Kozare, i pobedilo sa 3:0. Kozara je zauzela četvrto mesto u konačnom plasmanu, te ova pobeda ilustruje superiornost Jedinstva, naročito u prolećnom delu prvenstva, nad ostalim ekipama tog podsaveznog takmičenja. Na pomenutoj utakmici Jedinstvo je nastupilo u sledećem sastavu: Đurić, K. Bito, Pjevac, Felbab, Rađošević, Rogan, Ristevski (Glavaški), Perić, Šarac, Mišić, Maksimović (Iličić).

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prva štedionica u Novom Bečeju osnovana 1869. godine pod imenom Tursko-bečejska  štedionica, a njen prvi direktor bio je ing. Kepeši Ištvan?

O gradu