Pokušaj sistematskog rada na podizanju podmlatka

Tim Jedinstva 1950. Trener; Ratko Radonić, Kovačev, Prokić, Dimitrijević, L. Gomba, Vujackov, Berta, Mikin, Kiš. Čuče: Ilijin, R. Ivanić, Šari

Uspesi na turneji po Južnom Banatu, vezani za radnu akciju na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, podstakli su ambicije igrača i uprave da prionu sistematičnijem radu i da se angažuju odgovarajući stručnjaci za trenere. Pri tome da se posebna pažnja posveti podmladku, jer je to jedini siguran uslov za bolju budućnost i za rasterećenje kluba od igrača sa strane.

Za prvi tim je 1949. godine za trenera angažovan doskorašnji igrač Zvezde, Ratko Antonijević, a za trenera podmladka Uroš Veskov — Baca. U ovom periodu zaslužuje posebno isticanje i nekoliko najagilnijih članova uprave. Na prvom mestu Aca Beljuc, kao predsedniik i Branislav Petraškov — Komoč kao sekretar, ali takođe i članovi Upravnog odbora Pali Hajdu i Slobodan Rakić.

Interesantno je za ovu 1949. godinu, izdvojiti dva događaja vezana za aktivnost podmlatka Zvezde. Naime, te godine održano ja prvo prvenstvo države za podmlatke u Skoplju. Prvo mesto osvojio je podmladak beogradskog Radničkog, a drugo Vojvodina iz Novog Sada.

Naravno, da podmladak Zvezde nije učestvovao u tom takmičenju, ali se postavljalo pitanje kakva je razlika u kvalitetu naših mladih fudbalera u odnosu na prvoplasirane dve ekipe u Jugoslaviji. Ugovorena je prva utakmica sa Radničkim u čijem su timu igrali budući reprezentativci Jugoslavije: Pataković, braća Ljubanović, kao i budući prvotimci Radničkog: Stojiljković, Mitrović, Rančić i dr.

Utakmica je pobudila veliko interesovanje, pa je pored Bečejaca bilo gledalaca i iz okolnih mesta. U podmlatku Zvezde igrali su braća Šari Šandor i Jožef, Prvoslav Prokić, Jovan Kodranov, Leo Levai, Boško Galetin, Dušan Vujackov i Kosta Živković.

U izjednačenoj igri pobedili su gosti — podmladak Radničkog sa 2:1. Pre utakmice je dogovoren revanš u Beogradu, do koga nikada nije došlo.

Poneseni povoljnim rezultatom i dobrom igrom protiv podmlatka Radničkog, kao prvakom Jugoslavije, pozvali su na gostovanje u Novi Bečej i podmladak Vojvodine iz Novog Sada, kao drugoplasiranu ekipu.

U tadašnjem podmlatku Vojvodine igrali su, između ostalih: Vujadin Boškov, Todor Veselinović, Krgin, Selena, Nikola Vučurević i bivši igrač podmlatka Zvezde Đurica Marić. Zvezda je nastupila sa istim timom kao i protiv Radničkog, izuzev što je na mesto Boška Galetina, koji je u međuvremenu prešao u pančevački Dinamo, igrao Ferenc Gomba.

Očekivalo se da će podmladak Zvezde izaći lakše sa podmlatkom Vojvodine, u odnosu na utakmicu sa Radničkim, ali desilo se suprotno. Vojvodina je bila znatno bolja od Zvezde za sve vreme utakmice i ubedljivo pobedila sa 4:0.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?