Levai Imre 1931.-1996.

Završio je višu podagošku akademiju i dugo godina je bio prvo učitelj i nastavnik i dugogodišnji direktor Osnovne škole „Miloje Čiplić“ u Novom Bečeju.

Imre je bio izvrstan organizator i odmeren i dobrodušan direktor škole, omiljen kod dece i cenjen od svojih kolega u školi. Svi su ga poštovali kao velikog pregaoca i promišljenog vođu i organizatora svakog poduhvata.

Zgrada škole, više od pedesetak godina nije ozbiljnije popravljana i održavana, sve dok Imre nije ubedio merodavne da je neophodna skoro celovita rekonstrukcija zgrade, ako se želi održati još za dugi niz godina u upotrebnom stanju. Saniran je suteren i temelji ugroženi od podzemnih voda i izmenjena skoro u potpunosti građevinska stolarija (prozori i vrata), tek da škola danas deluje kao ponos Novobečejaca.

Ime direktora Levaija ostaće upamćeno i zbog dva velika priznanja koje je Škola „Miloje Čiplić“ dobila u vreme dok je on bio na njenom čelu. Škola je prva u Vojvodini dobila Vukovu nagradu Kulturno prosvetne zajednice Srbije i Oktobarsku nagradu Skupštine Opštine Novi Bečej.

Svoju veliku radnu energiju i intelektualnu snagu Imre je potpuno posvetio Novom Bečeju i deci Novog Bečeja. Kultura kao živtno opredelenje nije proisticala iz njegovog poziva - prosvetnog radnika, već je ona bila njegova ljubav, njegov unutrašnji - prirodom nadahnut - život. Otuda trud i napor da se Novom Bečeju, a na prvom mestu novobečejskoj deci obezbedi dodatna kulturna sadržina.

Svoj radni vek završio je kao sekretar SIZ-a za socijalno staranje i dečju zaštitu, gde je inicirao izgradnju zabavišta i zgrade za dnevni boravak dece. Svojom blagom i dobrodušnom prirodom u njemu su, mnogi, socijalno ugroženi našli pravog sagovornika. Iako nije uvek bio u mogućnosti da svakom moliocu pomogne na zadovoljavajući način, njegova ljudska i topla reč je ugroženog nadahnjivala nadom i verom da je učinjeno sve što je u tim uslovima bilo moguće.

Imre je bio plemenit u saobraćaju sa ljudima uopšte, a posebnu je ljubav i poštovanje gajio prema svojoj majci.

Za svoj neumoran i savestan rad je odlikovan, nagrađivan i pohvaljivan.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da se sušara lekovitog bilja »Alkaloid« nalazila na današnjem mestu upravne zgrade Polet Nexe grupa sve do kraja  sedamdesetih godina XX veka?